Главният прокурор е сезиран за намерението на Орешарски да уволнява протестиращи

Главният прокурор е сезиран за намерението на Орешарски да уволнява протестиращи

Главният прокурор е сезиран в понеделник от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" заради заканите на премиера Пламен Орешарски, че смята да уволнява  чиновници, които подкрепят антиправителствените протести. В петък министър-председателят даде да се разбере, че се събира и информация кои хора ходят по протестите, за да се използва този факт после срещу тях.

 

В сигнала на правозащитната неправителствена организация до Сотир Цацаров се цитира изказването на Орешарски: "Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Стремим се да се освободим от такива хора".

 

Според организацията изявлението на премиера представлява престъпление или е опит за престъпление по Наказателния кодекс (НК). Цитират се чл. 169 "б" и 169 "в" от НК, които постановят 5 години затвор за длъжностните лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

 

"Заплаха за уволнени на протестиращи държавни служители от страна на г-н премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията на Република България", се казва в сигнала на асоциацията.

 

Според правозащитниците събирането на оперативни данни е престъпление, свързано със злоупотребата с власт.

 

"Пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията. Тя се подсилва от факта, че автор на заплахата е длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България. Това налага незабавна и решителна намеса на прокуратура", се казва в сигнала до главния прокурор.

 

В него се уточнява, че ако държавното обвинение реши, че престъпното деяние не е довършено, то трябва да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление и за ограничаване на обществено-опасните му последици.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус