Главният прокурор иска МВР да разкрие полицаите, които биха протестиращи

Цацаров се докачи от нападките на Миков и го посъветва да чете законите

Главният прокурор иска МВР да разкрие полицаите, които биха протестиращи

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък, че прокуратурата ще търси съдействие от МВР за разкриване на полицаите, които упражниха насилие срещу невинни хора по време на блокадата на Народното събрание в сряда през нощта. Той каза, че е изгледал телевизионните кадри, които ясно са показали прояви на насилие както от страна на полицията, така и от протестиращите.

Цацаров очаква в прокуратурата да постъпи информация за полицаите, които са превишили правата си и трябва да понесат наказателна отговорност за нанесени телесни повреди.

“Без съдействие кой се крие зад конкретния шлем, маска и конкретното лице, мисля, че ще е трудно. Става дума за единици полицейски служители и мисля, че ръководството на МВР ще окаже съдействие”, коментира главният прокурор.

В същото време той поясни, че общата оценка за действията на полицията е повече от добра и служителите на реда заслужавали да им се каже едно “благодаря”.

Преди ден Цацаров обяви, че държавното обвинение очаква да разбере кой е издал заповедта за извеждане на депутатите с автобус, което е провокирало протестиращите.

Акцията се оказа неуспешна и доведе само до ескалация на напрежението и насилие, заради което Цацаров сподели оценката си вчера, че тактическото решение на отговорните фактори в МВР не е било най-доброто възможно. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пое отговорност за решението, но Цацаров изрази съмнение, че то е било на министъра.

“Прокуратурата ще стигне до извода кой е издал заповедта. Убеден съм, че става дума за служител, който е ръководел действията на място”, каза Цацаров.

Главният прокурор влезе в задочен спор и с председателя на парламента Михаил Миков (БСП). Преди ден Миков иронично призова общината, МВР и прокуратурата да четат законите по повод размириците пред Народното събрание.

“Ако и председателят на парламента чете законите, ще постигнем по-добри резултати. Аз съм четящ човек по принцип, но ако към четящите законите се присъедини и председателят на парламента, бихме постигнали далеч по-големи резултати. Защото разбрах, че негов е бил призивът всички ние – полиция, прокуратура и кмет, да четем законите. Аз го призовавам да ги четем заедно”, отговори в четвъртък главният прокурор.

Преди ден той не пощади и вътрешния министър Цветлин Йовчев, като коментира, че тактиката за извеждане на депутатите с автобус от блокирания парламент "не беше най-доброто решение", защото провокира протестиращите. Самият Йовчев малко по-рано призна, че той лично е одобрил това решение.

Прокуратурата е наредила на МВР да идентифицира и провокаторите, което все още не е станало.

Цацаров обаче също видял кадри на насилие, както от страна на полицията, така и от протестиращите. Очакванията му са в прокуратурата да постъпи информация за конкретните служители, които вероятно са извършили престъпление по служба или могат да носят наказателна отговорност за нанесени телесни повреди.

"Без съдействие кой се крие зад конкретния шлем, маска и конкретното лице, мисля, че ще е трудно. Става дума за единици полицейски служители и мисля, че ръководството на МВР ще окаже съдействие", обясни Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България