Главният прокурор към жената на Цветан Василев: Лична вендета в НК няма

Цацаров отказа да коментира случая със секретния достъп на Гатев

"Лична вендета в Наказателния кодекс (НК) няма, виновите биват обвиняеми и това е целта на наказателния процес, защото ние работим по българските закони."

По този лаконичен начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира писмото на съпругата на Цветан Василев Антоанета до президента Румен Радев, в което тя определяше повдигнатото срещу дъщеря им Радосвета обвинение за пране на пари, като лична вендета на прокуратурата.

Тя бе обявена за издирване и за кратко арестувана в Сърбия, след което местният съд я освободи заради липса на доказателства. В писмото си до държавния глава Антоанета Василева посочваше, че дъщеря ѝ е обвинена за това, че през 2013 г. е купила апартамент с пари, дарени от баща ѝ.

Помолен да коментира и казуса с отнетия секретен достъп на зам-председателя на Бюрото за контрол на СРС-тата Георги Гатев, Цацаров отказа. Както е известно ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Гатев по искане на прокуратурата, а Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди това решение.

То бе базирано на данни, предварително огласени от прокуратурата, според които зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото.

Впоследствие до медиите изтече контролирана информация, от която стана ясно, че прокуратурата е визирала варненския съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки, плевенския прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала, както и пловдивския обвинител Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления.

Последният пък сам декларира, че огласените от държавното обвинение твърдения изобщо не отговарят на истината и той нито познава Гатев, нито се е срещал с него, нито двамата са разговаряли по телефона. По отношение на другите двама зам.-шефът на Бюрото сам призна, че ги познава.

Междувременно шефът на Бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков обяви, че това е координирана атака срещу неговия орган, която цели да ограничи контрола над подслушването. Той защити заместника си, обявявайки, че решението на агенцията е било произволно и базирано на несъществуващи факти. В официална позиция по случая Рашков заяви още, че има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти.

"Вижте, не ме вкарвайте в тази история. Всеки в тази държава е свободен да твърди, каквото иска. Това твърди г-н Рашков, аз няма да влизам в диалог с него. Толкова. Има си органи, има си законова процедура, има си ДАНС, има си ДКСИ, има, освен всичко друго, и Върховен административен съд", заяви Цацаров в четвъртък.

Попитан какво мисли за твърдението на Рашков, че прокуратурата е изопачила факти в проверката си срещу Гатев, завършила с предложение за отнемане на секретния му достъп, главният прокурор опита да внуши, че преценката на подчинените му е била задълбочена и базирана на конкретни данни.

"Само за яснота ще допълня едно изречение. Наблюдаващият прокурор не просто е предложил отнемане или разглеждане на въпроса с оглед на това дали ДАНС да упражни своето правомощие. Пропуснато е нещо друго. Преди това наблюдаващият прокурор е отказал да образува наказателно производство срещу съответния член на Бюрото, защото е счел, че престъпление по реда на НК няма. Това, разбира се, ще бъде тълкувано различно от различните медии по отношение на обективността на прокуратурата", каза още Цацаров.

На въпрос на Mediapool колко други случаи си спомня, в които държавното обвинение е отправяло подобно предложение до ДАНС, той отвърна с контравъпрос: "А вие колко си спомняте?"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?