Главният прокурор командирова близката до Цветанов своя заместничка в Шумен

Споделя "възможно най-възможната" версия защо медиите на Пеевски атакуват Ася Петрова

Прокурор Ася Петрова

Зам.-главният прокурор Ася Петрова, считана за фаворитка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и повишена на този пост след избора на Сотир Цацаров за ръководител на държавното обвинение, ще бъде върната обратно в Шумен. Това съобщи Цацаров в понеделник, уточнявайки, че Ася Петрова, която бе окръжен прокурор в Шумен, вероятно ще бъде командирована там да довърши делото "Килърите".

Този развой на събитията бе предшестван от серия нападки срещу прокурорката от медии, контролирани от избрания за председател на ДАНС медиен магнат Делян Пеевски. Ася Петрова наскоро каза, че тези медии я атакуват заради работата ѝ по делото срещу т.нар. банда за "мокри" поръчки "Килърите".

Сотир Цацаров смята, че тази версия е "възможно най-възможната".

"Г-жа Петрова има конкретни виждания за това откъде е възможно да идва тази атака. Г-жа Петрова свързва тази атака с делото, по което е била първоинстанционен прокурор. Не разполагам с конкретни факти относно това дали това е така, но ми се струва, че тази версия е възможно най-възможната в конкретния случай. Както и да е, атаките сами по себе си според мен няма да повлияят по никакъв начин нито на поведението ѝ като прокурор, нито на професионалната ѝ работа по това дело", коментира Цацаров пред репортери в понеделник.

През последните десетина дни в. "Телеграф" публикува серия от статии, в които цитираше анонимни обвинители, че върху тях бил оказван натиск от Петрова – да не работят по разследването за нераглементирано подслушване, по което за неупражнен контрол бе обвинен бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Докато изданията на Пеевски и майка му Ирена Кръстева услужливо подкрепяха управлението на ГЕРБ, Ася Петрова също се радваше на добро отношение. Техните медии не обърнаха никакво внимание на информацията, че Петрова живее във ведомствено жилище, отпуснато ѝ от МВР, което бе съобщено първо от сайта "Съдебни репортажи".

Темата обаче стана привлекателна за медиите на Пеевски, след като те минаха в опозиция на ГЕРБ. Оттогава не спират да се възмущават, че Ася Петрова плаща твърде нисък наем за въпросното жилище.

Зам.-главният прокурор даде няколко пространни телевизионни интервюта, в които опроверга твърденията, че се опитва да разпъне "чадър" над Цветанов, тъй като делото срещу него не е част от нейния ресор. Петрова отговаря за разследванията срещу организираната престъпност.

"Знам кой стои зад тази компроматна война, но няма да назовавам имена. Ще направя това, когато разполагам с доказателства и мога да ги представя пред обществото", заяви тя преди няколко дни. По думите ѝ посланието на атаката срещу нея било: "Не работете, защото, ако работите, ще бъдете хулени и ще бъдете обект на натиск".

Макар че в понеделник обяви "пълна инвентаризация" на водените в МВР и ДАНС оперативни дела за корупция по върховете на властта, контрабанда и наркотици, с цел да се образуват дела и да се привличат обвиняеми, Цацаров даде да се разбере, че е склонен да се лиши от заместничката си, която се занимава именно с организираната престъпност.

Той възнамерява да я командирова обратно в Шумен, за да довърши делото "Килърите".

"Обмислям да я изпратя в Шумен, където да поддържа протеста и да участва в производството пълноценно като прокурор. Обмислям да ѝ възложа да довърши това, което е започнала... При положение, че ще бъде командирована за нуждите на едно производство, естествено, че след това ще се върне тук (във ВКП – бел. ред.)", каза още главният прокурор.

Макар и засега той да говори само за командироване, случаят с Петрова напомня изключително много на това, което се случи с друг негов вече бивш заместник – Галина Тонева. Тя също бе кандидат за поста на главен прокурор заедно с Борислав Сарафов, който след избора на Цацаров също стана него заместник.

След серия публикации в издания на Пеевски и майка му, че Тонева саботирала дела "срещу енергийната мафия", Цацаров предложи на Висшия съдебен съвет да я свали от ръководния пост в прокуратурата.

Формалният повод бе, че Тонева неправомерно е иззела функциите на главния прокурор като е разпределила делата в сферата на енергетиката на двама прокурори от Върховната касационна прокуратура. Според Цацаров тези случаи не са били по силите на двамата прокурори, които са ги получили. Преди това самата Тонева обясни, че двама нейни колеги от ВКП само са координирали работата, а делата са били разпределени на първоинстанционни наблюдаващи прокурори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?