Главният прокурор лично е искал подслушване на двама души

Главният прокурор лично е искал подслушване на двама души

По лично искане на главния прокурор Иван Гешев през миналата година са постановени 4 разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо двама души. Това става ясно от годишния доклад за дейността на Националното бюро за контрол на СРС, цитиран от "Сега".

По закон главният прокурор подава искане за прилагане на СРС, когато става дума за предотвратяване на тероризъм. От доклада не става ясно дали исканите от Гешев СРС-та са се превърнали в доказателства по някое дело.

През 2020 г. са използвани специални разузнавателни средства срещу 3042 души. В това число влизат подслушването, прякото наблюдение и проследяване, проникване в помещения, белязването на пари, проверка на кореспонденция и т.н.

Най-много искания до съда са подадени за разрешаване на подслушване - 4644. За проследяване и наблюдение има 4200 искания.

От цялото това усилие на службите са произлезли едва 1089 броя веществени доказателствени средства (ВДС), които са годни за използване пред съда. Ефективността на подслушване не изглежда да е особено висока.

Бюрото за контрол на СРС отбелязва, че част от изготвени доказателства не са били използвани за целите на наказателното производство, но продължават в разрез със закона да се съхраняват от службите. Става дума за МВР, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ.

"Съхраняването на тези веществени доказателствени средства за неопределен период е предпоставка за нерегламентирано използване на информация от СРС, което би довело до нарушаване на конституционно регламентирани прави и свободи на гражданите", се казва в доклада на бюрото.

Сред заявителите на използване на СРС на първо място е МВР. Те са направили малко над 51% от исканията. Следват прокуратурата с близо 37%, ДАНС със 7,28% и КПКОНПИ с 3,48%. Най-много СРС са ползвани за разследване на организирана престъпност. Следват наркотици, кражби, подкуп, престъпления срещу републиката - измяна, шпионство и т.н.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?