Главният прокурор на Израел поиска повдигане на обвинения срещу президента Кацав

Главният прокурор на Израел Менахем Мазуз препоръча да бъдат повдигнати обвинения в изнасилване и злоупотреба с власт срещу президента на страната Моше Кацав, предаде във вторник АП, цитирана от БТА.

Окончателното решение за възбуждане на съдебно преследване срещу президента ще бъде взето след изслушване, на което Кацав може да даде показания.

Израелският държавен глава отхвърля обвиненията, отправени от четири бивши негови сътруднички в периода, когато е бил министър, а след това и като президент. По думите му самият той е жертва на заговор на политическите му противници. Канцеларията на президента не коментира днешната препоръка на прокурора.

В комюнике на главния прокурор се казва, че прокуратурата разполага с достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения в изнасилване, тормоз, злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието срещу израелския президент.

Моше Кацав има имунитет и може да бъде даден под съд само ако подаде оставка или като свърши мандатът му, който изтича тази година. Адвокати на президента намекнаха по-рано, че Кацав ще се оттегли от поста си, ако срещу него бъдат повдигнати обвинения.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?