Главният прокурор на Молдова заподозрян, че е застрелял бизнесмен по време на лов

Главният прокурор на Молдова Валерий Зубко е заподозрян, че е застрелял бизнесмена Сорин Пачу по време на лов. Това е станало още на 23 декември, но цялата държавна машина се е завъртяла, за да бъде прикрита случката, твърдят молдовски медии в сряда, като се позовават на лидера на движение "Антимафия" Сергей Мокану.

Самият прокурор е изчезнал от публичния живот и не вдига мобилния си телефон на журналистите. От главната прокуратура заявяват, че Валерий Зубко е в отпуска до края на седмицата, но отказват да обяснят къде прекарва отпуската - в страната или в чужбина.

Според Сергей Мокану след инцидента главният прокурор поискал да си признае, че е причинил непредумишлено убийството, но след това променил решението си. От главната прокуратура категорично са отхвърлили вината му, твърди молдовското издание на "Комсомолская правда".

Същевременно премиерът на Молдова Влад Филат предложи на главния прокурор на страната Валерий Зубко да подаде оставка. Според премиера прокурорът е подценил тежестта на трагичния инцидент по време на лов и несвоевременно е информирал обществеността за случилото се.

"Когато става дума за смъртта на човек, когато цели ведомства се опитват да скрият подробности за този трагичен случай, то тогава виновните трябва да бъдат наказани”, заяви Филат в интервю за радио "Свободна Европа”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят