Главният прокурор на Румъния глобен

Съд в Румъния глоби главния прокурор за това, че не е предоставил информация колко хора са подслушвани в страната, предаде Ройтерс.

Румънците са много чувствителни на тема наблюдение от страна на държавата, заради живия спомен за бившата политическа полиция Секуритате, коментира Ройтерс.

Преди две години Румъния прие закон, който изисква от държавните институции да разгласяват информация, представляваща публичен интерес. В съответствие с този закон правозащитната група APADOR-CH поиска от главния прокурор, който одобрява подслушването на телефоните и наблюдението, да оповести колко души са били следени и подслушвани от 1990 г. насам и колко от тях евентуално са били осъдени.

Информацията не е предоставена.

Съдът постанови, че за всеки ден до оповестяването ѝ, службата на главния прокурор ще трябва да плаща глоба от 15 цента.

Адвокатът Дан Михай, който е член на правозащитната организация, заяви, че размерът на глобата не е достатъчен, за да принуди властите да прилагат закона.

Службата на главния прокурор обяви, че ще обжалва съдебното решение. Според службата на главния прокурор организацията APADOR-CH била информирана по-рано този месец, че исканите от нея данни ще бъдат предоставени в рамките на месец.

В доклада на Европейската комисия за напредъка на Румъния през 2003 г. бе посочено, че прилагането на закона за достъп до информация е частично и много от институциите не са отговорили на исканията за предоставяне на информация, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?