Главният прокурор на САЩ подаде оставка

Главният прокурор на САЩ подаде оставка

Главният прокурор на САЩ Алберто Гонзалес е подал оставка в понеделник, съобщи ББС, позовавайки се на източници във Вашингтон. Гонзалес се замеси в огромен вътрешнополитически скандал след като уволни осем федерални прокурори. Неговите критици от Конгреса посочиха, че уволненията са били на политическа основа. Сред тях имаше и представители на неговата  Републиканска партия.

Гозналес прекара на този пост 2.5 години. Оставката му беше искана няколко пъти през последната година. Опонентите му го обвиняват, че е уволнил прокурорите по политическите причини и след това е излъгал, като е посочил друга причина за своите действия. Дори след като свидетелства пред комисията на Конгреса, сенаторите заявиха, че той е излъгал под клетва.

Тогава Гонзалес заяви, че не е направил нищо грешно. Той е дългогодишен приятел на американския президент Джордж Буш и поредното високопоставено лице, което напуска неговия екип преди края на мандата.

Сегашни и бивши служители на администрацията на Буш заявиха, че имиджът на министерството на правосъдието е пострадал при Гонсалес. Те припомниха за споровете, породени от негови действия и позиции като уволнението на прокурорите, подкрепата му за програмата за подслушвания без съдебна заповед и критиките му срещу Женевската конвенция за третиране на военнопленниците.

Гонсалес бе защитен от президента. Буш определи издигането му в йерархията като постижение на испаноговорящото малцинство - най-голямото в Съединените щати.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?