Главният прокурор на САЩ се опита да успокои напрежението във Фъргюсън

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър и капитанът от полицията Рон Джонсън

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър посети Фъргюсън, предградието на Сейнт Люис, където през последната седмица се стигна до размирици заради смъртта на чернокож младеж, застрелян от бял полицай, съобщи Асошиейтед прес.

Холдър се опита да успокои напрежението и да увери жителите на Фъргюсън, че случаят ще бъде най-внимателно разследван от най-добрите професионалисти. Главният прокурор, който също е чернокож, каза, че разбира защо много чернокожи американци нямат доверие на полицията и разказа, че той самият е бил два пъти спиран на магистрала в Ню Джърси от служители на реда, които го обвинили в каране с превишена скорост и които според Холдър го били набелязали заради расата му. Полицаите претърсили колата му, включително багажника, надничали под седалките.

"Помня колко унизително беше и колко ядосан бях, помня как ми подейства това", каза генералният прокурор на частна среща с петдесетина видни представители на местната общност. Спомни си и друг случай, когато заедно с братовчед си, тичал, за да не закъснее за филмова прожекция. Без някакви причина патрулна кола преградила пътя им, заслепявайки ги с фаровете си. Било им наредено да спрат и били питани защо тичат. Братовчед му се опитал да спори с полицаите, но Холдър го успокоил и предотвратил конфликта. Тогава вече бях федерален прокурор, не бях хлапе, каза той.

Във Фъргюсън Холдър се срещна също с федералните служители, които разследват смъртта на младежа, с родителите му и с капитана от полицията Рон Джонсън, който отговаря за сигурността на предградието.

Осемнайсетгодишният Майкъл Браун, който не е бил въоръжен, бе застрелян от полицай при все още неизяснени обстоятелства.

В Клейтън, близо до Фъргюсън, съдебни заседатели започнаха да се запознават с доказателствата, за да решат дали полицаят Дарън Уилсън, стрелял по Браун, трябва да бъде подведен под отговорност за смъртта му. Процесът може да продължи със седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят