Главният прокурор нарочи градския и за спорното назначение на Пепи Еврото

Цацаров се разграничи от решението на Кокинов и му даде срок да докаже, че е прав

Сотир Цацаров сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров се разграничи от решението на градския прокурор Николай Кокинов да назначи следователя с противоречива репутация Петьо Петров, популярен като Пепи Еврото, за шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП). Кокинов има срок, в който да докаже, че това назначение ще доведе до положителна промяна, заяви Цацаров пред журналисти в понеделник.

"Ако някой твърди, че може да постигне необходимата позитивна промяна, а такава промяна е безусловно необходима, приемете, че има определен срок, в който може да го докаже. Не е тук мястото на характеризирам работата на следствения отдел на СГП, не е тук мястото да характеризирам работата и на самата градска прокуратура", каза Цацаров.

Миналия четвъртък Петров бе разкомандирован от националното следствие и преназначен на новата длъжност със заповед на Николай Кокинов.

В същия ден СГП прекрати делото за пране на пари срещу издателите на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов, по което работеше именно Петров, който бе и основен свидетел в проваления на първа инстанция процес за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

До този момент Кокинов не е огласил мотивите за повишението на Петьо Петров, чието име през годините бе забъркано в много скандали и съмнения за служебни злоупотреби. Веднъж дори катастрофира и в нетрезво състояние, но след това не бе подведен под отговорност, тъй като взетата му цели 4 часа след инцидента кръвна проба показа доста под 1.2 промила алкохол.

"Това не е мое правомощие. Решението за назначаване на директор на следствен отдел, т.е. - на ръководител на следствен отдел, е решение на съответния градски прокурор или съответния окръжен прокурор. То не е правомощие на главния прокурор, всеки носи отговорност за своите кадрови решения. В случая градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за това свое кадрово решение", заяви в понеделник Цацаров в отговор на въпрос на Mediapool с какви мотиви е одобрил решението на Кокинов.

Главният прокурор коментира казуса след подписването на Инструкцията за взаимодействие по прилагането на Закона за конфискацията.

Това е пореден сигнал за високо напрежение по оста Цацаров – Кокинов, след като главният прокурор разкритикува подчинения си първо за неадекватната квалификация на нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Окрай Енимехмедов, който бе обвинен за едро хулиганство и заплаха с убийство, вместо за опит за убийство.

През тази седмица се чака Цацаров да обяви и дали ще предприеме дисциплинарни мерки срещу Кокинов заради неспазване на задължителния случаен принцип за разпределение на делата. Става въпрос за разследването за продажба на ток от НЕК чрез посредници между 2004 и 2007 г. Данни за неспазване на случайното разпределение бяха дадени неотдавна на главния прокурор от лидера на РЗС Яне Янев.

Цацаров също нямал мотиви

По думите на главния прокурор, той нямал "никакви" мотиви, въпреки че е издал заповед за прекратяване на командироването на Петров в националното следствие, където бе пратен по искане на Ангел Александров месец преди показните арести на Цонев, Попов и Сантиров през 2010 г.

"Това е заповед, която е последвала заповедта на г-н Кокинов, с която той решава, че ще осъществи персонална смяна в ръководството на следствения отдел... Но решението принадлежи на градския прокурор. Съответно градският прокурор трябва да докаже, че това решение ще... да не използвам думата "роди" – че това решение ще предизвика, ще породи, резултатите и позитивната промяна, каквото той твърди, че ще се получи", добави ръководителят на държавното обвинение.

Той не пожела да коментира множеството съмнения, с които е свързано името на Петров, уточнявайки, че няма намерение да допусне "вариант, при който да предопределям кадрови решения".

"Аз нося отговорност за своите кадрови решения. Окръжните прокурори и градският прокурор носят отговорност за своето кадрово решение. Всеки трябва да си поеме своята отговорност", коментира още Цацаров.

По неофициална информация на Mediapool от миналата седмица, мотиви за повишението на Петров липсват и в заповедта на Кокинов. През последните месеци градският прокурор пази стриктно мълчание и не отговаря на телефона си. Не се появи дори на редовната отчетна пресконференция на Софийската градска прокуратура миналия петък, изпращайки заместничаката си Маргарита Немска.

Спорната репутация на Петров

Освен като "щатен свидетел", Петров е известен и с някои скандали от недалечното минало. Те бяха подробно припомнени от адвокат Васил Василев в края на делото срещу Цонев, Сантиров и Попов на първа инстанция.

През 2003 г. нотариусът Борис Янков става "обект" на няколко преписки, след което той подава жалба до Върховната касационна прокуратура (ВКП), че е изнудван чрез посредник от Петров за сумата от 50 000 лева. По сигнала е образувано разследване, което е пратено на столичното следствие, чийто зам.-шеф по онова време става именно Петров. Резултат от досъдебното производство по сигнала на Янков няма.

През 2004 г. името на Петров отново е замесено в съмнителни схеми с магистрат от Пловдив. И тогата прокуратурата отказва да образува дело. По-късно същата година следователят се оказва набъркан в нов скандал – този път редом със смятания за контрабандист №1 Николай Методиев-Пилето и Иван Мишев-Шефа. Във връзка с този случай следователят Влади Цанков подава сигнали за натиск върху него от Ангел Александров и Петров. Сигналите са били разгледани само от Висшия съдебен съвет, но не и от прокуратурата.

Защитата на Цонев припомни и пресконференция на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, който преди години също обвини Петров в изнудване за 150 000 лева, след което срещу Лачев започнаха няколко дела за данъчни престъпления.

През 1999 г., когато Петьо Петров е бил прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП), оттам изчезва дело за обсебване, по което обвиняем е неговият братовчед Ивайло Диманов. Любопитното в този случай е, че официално с разследването за изчезналото дело се заема тогавашният прокурор и настоящ председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, но фактически случаят е поет от Цветомир Йосифов, близък приятел на Петров, работещ в същия кабинет.

Точно 20 дни след шумните арести на Цонев, Сантиров и Попов през април 2010 г., въпросното дело срещу Диманов се появява във ВКП, след като е намерено от тъста в бившия семеен апартамент на Петров и съпругата му, с която вече са разделени. Тогава е изготвен и план за издирването на "неизвестния извършител, който е откраднал делото от кабинета на Петьо Петров и го е оставил в жилището на Петьо Петров", обясни иронично адвокат Василев през октомври м.г., посочвайки, че следователят системно се радва на "особена грижа" от страна на колегите си.

Не бе подминат и най-пресният случай отпреди около две години, когато следователят катастрофира след употреба на алкохол. Кръвната му проба обаче бе взета чак 4 часа след инцидента и за Петров нямаше сериозни последици. Впоследствие той заведе дело за клевета срещу журналистка от в. "Труд", написала, че катастрофирал пиян, което обаче загуби в СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?