Главният прокурор не разбира емоциите около "тефтерчето" на Златанов

Главният прокурор Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

"Не виждам защо това тефтерче предизвика толкова емоции", каза в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров по повод огласяването на съдържанието на бележник на бившия вече шеф на комисията срещу конфликта на интереси Филип Златанов, който разкрива как върху него е оказван политически натиск комисията да действа или да бездейства срещу определени лица.

Действията на държавното обвинение по случая с този тефтер бяха остро разкритикувани от държавния глава, чието име се оказа сред водените бележки, а и от експерти в областта на правосъдието.

Преди четири дни президентът Росен Плевнелиев сравни изнасянето на информацията от тефтера с четенето на СРС-ата от парламентарната трибуна от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Малко преди това заместник-председателят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев и Иванка Иванова от "Отворено общество" изразиха опасения, че изнесената информация може да възпрепятства разследването.

Цацаров демонстрира в сряда спокойствие и обясни, че прокуратурата няма да влезе в съда само с едно ”тефтерче”. Той допълни, че на обществото не е спестена информация, каквито съмнения се прокраднаха, въпреки че още миналата седмица от държавното обвинение обясниха, че са огласени всички данни.

”Аз мисля, че не са ви спестени листове. Ако някой си мисли, че прокурор ще влезе в съд с обвинителен акт и тефтерче, се лъже", коментира главният прокурор.

Цацаров отрече, че действията на прокуратурата по случая с дейността на комисията за конфликт на интереси е помогнала на атаките срещу президента.

"Ако това е помощ в атаката срещу президента, сигурно е помощ в атаката срещу Найден Зеленогорски, Емил Димитров, Димана Ранкова и кой ли още не. Чух много внимателно думите на държавния глава, оценявам ги преди всичко като загриженост да бъде проведено обективно разследване. А не като сигнал, че има натиск", коментира той.

Главният прокурор уточни, че прокуратурата не разследва дали лицата от тефтера са извършили нарушения, а дали самата комисия и специално нейният председател не са нарушили закона.

"Ние не говорим за това, че има нарушение от хората, които са проверявани от комисията. А че по-късното внасяне на преписките, непроизнасянето по тях, невнасянето им в дневния ред, несъобщаването им на прокуратурата, са довели до ситуации, в която множество преписки са били във висящо състояние. Когато една преписка, дори на държавен глава, е във висящо състояние, това не е много правилен подход”, каза Цацаров.

Главният прокурор съобщи още, че обвинителният акт на Цветан Цветанов по делото за отказа му да разпише СРС-та срещу бившия шеф на БОП във Велико Търново ще бъде внесен в съда до 2-3 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България