Главният прокурор: Няма "политически чадър" над корупцията в ДАИ

Транспортният министър Московски ще бъде разпитван като свидетел

Главният прокурор: Няма "политически чадър" над корупцията в ДАИ

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви в петък, че държавното обвинение не е намерило данни за "политически чадър" върху директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов, който е кадър на ГЕРБ. Становището му бе цитирано и в официално съобщение на прокуратурата.

"Предстои следваща седмица да бъде призован за разпит като свидетел транспортният министър Ивайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията“, заяви Цацаров по време на брифинг в Пазарджик, където посети окръжната прокуратура.

Срещу Цветелин Цветанов е повдигнато обвинение за ръководене на организираната престъпна група и получаване на подкуп.

Преди два дни при спецоперация на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата бяха задържани общо 18 души - настоящи и бивши служители на ДАИ в няколко града, като на 9 от тях бяха повдигнати обвинения.

Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини е над 800 000 лв., като само от дома на Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лв. , а от дома на неговия тъст в гр. Долни Дъбник са 401 900 лв, а от останалите обвиняеми – 220 000 лв. Мястото било като пещерата на Аладин, коментираха по-рано от прокуратурата. Групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30 март 2016 г., когато бяха извършени арестите.

"Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекция, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт – трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск", обяви още Цацаров в Пазадржик.

В четвъртък вечерта общинското ръководство на ГЕРБ в Плевен изключи от партията Цветелин Цветанов. Лидерът на ГЕРБ в града Мартин Митев свика спешно заседание, на което е разгледан случаят с корупцията в автомобилната администрация.

"Уронване престижа на партията е мотивът за изключването на Цветанов. Решението е взето единодушно, съобщи организационният секретар Даниела Гонкова.

Преди ден премиерът Бойко Борисов прокламира, че "това е борба с корупцията" и никой няма да бъде пожален, независимо от коя партия е. Преди това независимият депутат Георги Кадиев обвини Цецка Цачева, която е от Плевен, че лично тя е номинирала Цветанов за поста в ДАИ и призова прокуратурата да провери имало ли е политически чадър. Председателят на Народното събрание отрече да има нещо общо с "този господин".

Последваха уверения от страна на депутати от ГЕРБ и вицепремиера Румяна Бъчварова, че корупцията в ДАИ не е била закриляна от "политически чадър".

Споделяне

Още по темата

Още от България