Главният прокурор нямал за цел да овладее ВСС

Цветан Василев, Бареков и Пеевски се проверяват от всички възможни институции

Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров направи в четвъртък лаконичен коментар по темата за уволнението на Камен Ситнилски от Висшия съдебен съвет. Преди седмица ВСС уволни Ситнилски с 16 гласа при положение, че за отстраняване на човек на тази позиция са необходими 17 гласа. Цацаров обясни, че Върховният административен съд ще реши спора.

“Дали това мнозинство е съобразено със законите и конституцията,, ще каже съдът. Няма да го кажем ние, няма да кажа аз, няма да го кажете и вие. Възможни са едни или други правни виждания. Не е вярно, че отстранихме Ситнилски, за да овладеем съдебната власт. Не смятайте, че осъществявам настъпление върху ВСС, за да го овладея”, каза той.

По темата за проверката срещу Цветан Василев, Николай Бареков и Делян Пеевски главният прокурор каза, че вече са възложени проверки на всички компетентни органи – НАП, ДАНС, националната полиция и банковия надзор на БНБ.Изпратено е дори искане за информация дали има незаконно поставени пътни знаци на улиците, на които те живеят.

В прокуратурата вече постъпвали първите документи, но Цацаров не даде подробности.

Главният прокурор обясни, че Цветан Василев е изпратил два контрасигнала срещу “Протестна мрежа”, които предизвикаха на свой ред проверката срещу банкера. Цацаров разкри, че Василев е поискал от прокуратурата копие от сигнала на “Протестна мрежа”, но това му е отказано. "Изпратени са два сигнала от Цветан Василев. Първият представлява молба. С тази молба на следващия ден след сигнала на протестна мрежа е поискал да му бъде изпратен препис от този сигнал. Няма да коментирам подобна молба", обясни той.

“Не може да се иска такова нещо от някой, който си мисли, че прокуратурата е длъжна да му дава такива документи”, каза Цацаров.

Не сме искали да слушаме Орлин Алексиев

Главният прокурор каза, че не знае за изтеклата справка от ДАНС по проследяването на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. От справката стана ясно, че Алексиев се среща от време на време с председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

“С тая новина съм малко крачка назад. Доколкото ми е известно, от страна на прокуратурата не са правени искания за СРС по отношение на конкретното лице (Орлин Алексиев).  Аз ще се поинтересувам от това", обеща главният прокурор.

В края Цацаров заяви, че прокуратурата не се е отказала от делото за бюлетините в Костинброд и то пак ще бъде внесено в съда. Там обвиняем е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Споделяне

Още по темата

Още от България