Главният прокурор обяви, че Русия пази Цветан Василев чрез Сърбия

Главният прокурор постави под въпрос европейското перспектива на Белград

Снимка: БГНЕС

Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви главният прокурор Иван Гешев в сряда след среща с български евродепутати в Брюксел, предаде БНР.

След като се разбра, че български журналисти очакват Гешев въпреки явното му нежелание да разговаря с тях, евродепутатите един по един тихомълком се изнесоха в друга зала. След около 2 часа разговори при закрити врата, все пак Гешев спря пред журналисти.

На въпрос дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, той отговори:

"Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава... Ние не се притесняваме да разследваме никого".

Прокурор Гешев посочи арестувания и обвиняем бивш екоминистър Нено Димов като пример решимостта на държавното обвинение.

Във вторник главният прокурор изпрати писма до редица европейски институции за отказа на Сърбия да се произнесе по искането за екстрадиция на банкера Василев, съобщиха от прокуратурата. Шефът на държавното обвинение се оплаква, че западната съседка не изпълнява международните си ангажименти и дори поставя под въпрос бъдещото ѝ членство в ЕС.

Минаха пет години

Гешев е писал до Генералния секретариат на Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и до шефа на европарламент Давид-Мария Сасоли. Последните двама са уведомени с "оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури", посочва се в съобщението.

Гешев посочва, че почти пет години и половина няма отговор от сръбската страна. Толкова време е изминало от изпращането на първата молба. А преди четири години и осем месеца е изпратена и допълнителна.

Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв.В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок, посочва се в писмото. Гешев уточнява, че според конвенцията "разумен срок" значи 90 дни.

Израяваме недоумение

Освен до европейските инситуции Гешев е писал и до Висшия съд в Белград. Той е информирал сръбската страна, че молбите за екстрадиция още са валидни. Той подчертава, че бездействието на Сърбия е безпрецедентно.

"Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация", пише Гешев.

Без аналог и с огромно въздействие върху икономиката

Главният прокурор е подчертал и важността на делото КТБ, по което е подсъдим Василев заедно с още 18 души.

"Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни", заявил е той.

Шест години след фалита на КТБ делото „без аналог“ продължава да е на първа инстанция. Месеци наред се слушат показанията само на първия свидетел – Бисер Лазов. Наблюдаващ прокурор по това дело бе именно Гешев. Въпреки дългогодишното разследване името на депутата и медиен магнат Делян Пеевски не се споменава нито веднъж в обвинителните материали по делото. Едва при избора му за главен прокурор Гешев даде своето обясние за липсата на Пеевски - обясни, че депутатът имал кредити от КТБ, но ги върнал.

Споделяне

Още по темата

Още от България