Главният прокурор пак отваря делата за външнотърговските дружества

Няколко часа след като министър-председателят Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че ще говори с главния прокурор Борис Велчев и ще поиска информация има ли нарушения в дейността на българските външнотърговски дружества, разговорът се е състоял. От прокуратурата в петък съобщиха, че "след проведен телефонен разговор" между двамата за проверки на дружествата от 1992 г., Велчев е поел ангажимент да бъдат обобщени резултатите от тях и да бъдат предоставени на премиера.

Двамата се се уточнили да бъде направен повторен анализ на събраните материали “относно създаването, функционирането и закриването на тези дружества през 90-те години на миналия век“.

По-рано по време на първото си участие в петъчния парламентарен контрол, който продължи само 30 минути, Борисов заяви, че всеки факт за нарушения в създаването и работата на външнотърговските дружества, с който разполага правителството, ще бъде предаван на прокуратурата. Питането бе на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

В набързо изчетения отговор, за да се вмести в 3-те полагащи му се минути, Борисов припомни, че "тази огромна тема е била обект на интерес от много правителства" през годините, но до реален отговор за трансформацията на капитали през някога държавните външнотърговски дружества не е получен.

Дори да е имало политическа воля, фактите са се оказвали недостатъчни, за да се разкрие истината, заяви премиерът.

По думите му регистърът на задграничните дружества към 1994 г. съдържа 311 имена на фирми. През годините част от предприятията, които са изнасяли дейност в  чужбина, са били приватизирани, други са станали смесени – с държавно и частно участие. В дружествата, които са изцяло държавни, се извършвал пълен финансов и икономически анализ на дейността.

Във всеки един случай, в който се установят неправомерни действия по отношение на създаването и работата на задграничните дружества, ще сезираме съответните органи, обеща премиерът.

По думите му съществува и вариант да се създаде специализирано разследващо звено, което да се занимава конкретно с темата.

Споделяне

Още от България