Главният прокурор поиска имунитета на Илия Илиев от ДПС

Депутатът е разследван за източване на над 3 млн. лева от НКЖИ

Илия Илиев.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в понеделник депутатския имунитет на Илия Илиев заради разследване, което го уличава в източването на над 3 млн. лева от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) между 2007 и 2009 г.

Въпросното дело стана публично достояние в края на 2011 г., когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че фамилията на бившия общински съветник от ГЕРБ в София и лидер на ромската организация ДРОМ Илия Илиев е участвала в мащабна схема за източване на НКЖИ.

Повече от 4 години по-късно прокуратурата потвърждава тази информация, обявявайки, че дружеството е било източвано чрез фиктивни договори за ремонти, сключвани с фирмите "Розалия ММ" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД, които реално са били контролирани от Илиев. Те са получили поръчки за 4 ремонта, които всъщност са били изпълнени от НКЖИ.

Депутатът от ДПС е разследван като помагач в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление.

Първият договор с НКЖИ е от края на 2007 г., според който "Розалия ММ" трябвало да възстанови отводнителни съоръжения по железопътни линии, като стойността на договора е за почти 1 млн. лв. Сумата била изплатена от директора на железопътна секция Русе към НКЖИ с пари от държавния бюджет, въпреки че всички дейности са изпълнени не от работници на "Розалия ММ" ЕООД, а от работници и служители на самата железопътна секция, посочват от държавното обвинение.

През септември 2008 г. НКЖИ сключва договор с Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" за аварийно възстановяване на отводнителните съоръжения между гарите Моруница – Бяла, като стойността му е 2 282 912 лв. с ДДС. По този договор от директора на поделението на "Транспортно строителство и възстановяване" в Горна Оряховица били сключени три договора с подизпълнители.

Първият е с фирма "Енерджи груп 2003" ЕООД, която е собственост на брата на депутата Илиев – Йордан Илиев и е на стойност над 665 хил. лв. Договор е сключен и с "Розалия ММ" ЕООД за доставка и монтаж на канавки на стойност 814 477 лв. С фирма "Строителство и инвестиции" ЕООД е сключен договор за ръчен изкоп, превоз и натоварване на земни маси за 662 629 лв.

Разследването показало, че вписаните управители на "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД - Никола М. и Ивайло К. не знаят за съществуването на тези договори, не са подписвали документите и не са извършвали никакви дейности.

Управител на "Розалия" била жена на име Сузана, която в показанията си казала, че срещу 300 лева се е съгласила да ѝ бъде прехвърлена собствеността върху фирмата по молба на "батко ѝ Илия Илиев от Костинброд" и е подписвала разни документи, но не знаела точно какви.

Според прокуратурата Илиев е осигурявал документите за плащанията по трите договора с подизпълнителите, като фактическите дейности по тях са били извършени също от работници на местната ж.п. секция. Работниците обаче не получавали допълнителни пари извън заплатата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България