Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров, той обвини Сорос

Лидерът на "Атака" в обичайната си роля – сам срещу всички партии, колонизатори и монополи

188 коментара
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на "Атака" и председател на антикорупционната комисия в парламента Волен Сидеров заради инцидента от преди два дни, при който депутатът и негови съпартийци нападнаха френския културен аташе, гражданин и полицай.

Това съобщиха в сряда от държавното обвинение с уточнението, че искането вече е изпратено до председателя на Народното събрание Михаил Миков. Новината бе очаквана и от привърженици, и от противници на Сидеров, които свикаха демонстрации съответно в негова подкрепа и против него в сряда пред Съдебната палата в София.

Пред около стотина свои привърженици, плътно охранявани от полиция, лидерът на "Атака" обяви, че лично милиардерът Джордж Сорос е отговорен за политическия натиск върху прокуратурата по неговия случай.

По данни на Столичната община демонстрацията не е била разрешена. Въпреки това от "Атака" бяха построили сцена пред Съдебната палата, от която Сидеров влезе в конфронтация с всички останали политически сили, обвинявайки и тях, че упражняват натиск върху главния прокурор.

Освен че е ударил граничен полицай и гражданин, за което са свидетелствали 22-ма души, пътували със същия полет, лидерът на "Атака" предизвика и дипломатически скандал заради агресивното си поведение спрямо френския културен аташе. От френското посолство поискаха извинение и настояха срещу народния представител да бъдат взети мерки.

Атакистът хулиганствал и се е съпротивлявал на полицията

Прокуратурата разполага с доказателства, че Сидеров е престъпил закона, като е "извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР – Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията", се посочва в съобщението на прокуратурата.

Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари във Варна Сидеров е причинил на полицая Костадин Колев лека телесна повреда при изпълнение на службата му.

Най-големият полицейски синдикат осъди поведението на Сидеров

Най-големият полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) огласи в сряда остра декларация, с която осъди поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, чийто имунитет бе поискан от главния прокурор заради инцидента в самолета София – Варна отпреди два дни.

"По време на продължаващите близо година протести, многократно призовавахме нашите членове, нашите колеги и протестиращите граждани да сдържат агресията и да не допускат цивилизованият протест да се изражда в противозаконно насилие срещу граждани или служители на реда. Очевидно се налага да се обърнем с подобен призив към народните представители от 42-то Народно събрание на Република България", иронично отбелязват от полицейския синдикат...

Още

"Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия", допълват от държавното обвинение.

Прилагайки обичайната си защитна тактика – на агресивно отричане и контранападение, Сидеров за пореден път отрече да е удрял когото и да било, обяснявайки, че е бил обиждан и заплашван от гражданин в самолета и на летището. Той заяви още, че варненски полицаи са се държали грубо и арогантно с народните представители от "Атака", въпреки че те са се легитимирали с депутатските си карти. Обяви и, че униформените го бутали.

Политикът на пропусна да развие добре познатата си теза, че "българофобите", начело с турското и американското посолство, били "тъмните сили", които "точат зъби като хищници и се готвят да разкъсат Сидеров". Не подмина и медиите, които преди ден прокле във Варна, обявявайки, че единствено "телевизия "Алфа" казва истината" (партийният канал на "Атака" – бел.ред.).

Обичайният арсенал на националиста, с който той громи политическите си опоненти, този път доби подчертано анималистични измерения, като от колоните звучаха обръщения, като "хлебарки, нощни пеперуди, чучулиги".

Въпреки демонстрираните от него неотдавна топли отношения със самообявилия се за кандидат-политик бивш шеф на ТВ7 Николай Бареков, Сидеров нареди в сряда и неговата формация "България без цензура" сред враговете си. Не бяха подминати и ГЕРБ, БСП, ДПС, НФСБ и "евреите".

Паралелно с протеста в подкрепа на Сидеров, организиран от самия него, група, наречена "Имунизирай България срещу Волен Сидеров", проведе демонстрация срещу лидера на "Атака", на която се събраха сравнително малко хора. Те посрещнаха с ръкопляскания и викове "Браво" новината за поискания му имунитет.

Сидеров се оплаква на Йовчев от полицейска клевета

Очаквайки да му поискат имунитета, лидерът на "Атака" изпрати писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев, с което се оплака от полицейски служител, който дал "клеветнически изявления пред медиите".

"Настоявам в качеството си на министър на вътрешните работи да отговорите защо Вашият служител от ОДП - Варна Костадин Колев нарушава законите на Република България. Това длъжностно лице Колев дава клеветнически изявления пред медиите. Според прокурор Цветанка Гетова и началника на ОДП - Варна Чавдар Нанков има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод на инцидент на летище Варна. Според българското законодателство, докато тече такава процедура, длъжностни лица, както и страни по производството нямат право да коментират случая, а какво остава това да се случва по медиите”, посочва Сидеров.

Костадин Колев е служителят от "Гранична полиция", ударен от Сидеров, докато се опитвал да го разтървава гражданите от атакистите на летището във Варна, където е продължил започналият по време на полета скандал. Според медицинските експертизи той има оток на лявата скула, причинен от удар с твърд предмет. 32-годишният Димитър Бахнев, който се опитал да озапти Сидеров в самолета, е ударен по дясното око, докато пасажерите пътували в автобуса към летището.

От прокуратурата заявиха, че Сидеров е нанесъл удари. Според свидетелските показания по време на разправията депутатите са искали личните карти на пътниците, като са се легитимирали със служебните си карти. Френският културен аташе Стефани дьо Мартие е била подложена на същия тормоз, била наричана "терористка" и лидерът на "Атака" ѝ искал за проверка документите, заплашвайки я с партийната си значка.

След скандала атакистите са си тръгнали от летището без да изчакат разследващите, които повече от шест часа посреднощ са разпитвали пострадалия Бахнев и други очевидци. Във вторник лидерът на "Атака" държа реч пред Областната управа във Варна, обяснявайки, че е жертва и няма основания да му бъде искан имунитетът, заплаши главния прокурор с "Видовден", прокле медиите и като крайна мярка изрази готовност "да си покаже фалоса".

В сряда Сидеров пише на Йовчев, че според вътрешните разпоредби на МВР служител на полицията няма право да се изказва пред медиите без да е получил официално разрешение за това от пресцентъра на МВР.

"Началникът на ОДП - Варна Нанков отказа на народни представители да отговори лицето Костадин Колев служител ли е на МВР и получил ли е задължителното разрешение от пресцентъра на МВР да коментира досъдебно производство по медиите", посочва Сидеров.

"По повод на гореизложеното настоявам незабавно да отговорите на следните въпроси: Лицето Костадин Колев служител ли е на МВР? Защо Колев нарушава законите и коментира пред медиите течащо досъдебно производство? Разрешавано ли е на Колев и ако да, кой му е дал това разрешение да коментира досъдебно производство пред медиите? Защо Колев, в качеството си на полицейски служител, ако е такъв, клевети мен и "Атака" пред медиите?", завършва текста си Сидеров.

МВР шефът: Прокуратурата показа, че не се влияе от никого

"Във всички случаи, в които, без изключение, служителите на МВР са изпълнили конституцията, закона и нормативните уредби, аз ще застана зад тях и ще ги защитавам докрай", обяви в сряда след заседанието на Министерския съвет вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той обаче не пожела да коментира скандалното поведение на Сидеров, отблязвайки лаконично: "Ще спазваме закона и ще отстояваме върховенството на закона във всички случаи".

"Това точно как ще се квалифицира, е работа на прокуратурата. Аз съм убеден, че прокуратурата ще си свърши работата, както трябва. Имам пълно доверие в главния прокурор и в ръководството на прокуратурата. Те показаха пред обществото с действията си, че не се влияят от никого, че следват буквата на закона и аз мисля, че и в този случай ще бъде така", заяви още Йовчев в отговор на въпрос дали не смята, че нападението над полицай е тежко престъпление.

Десислав Чуколов заплашва полицай във Варна

Междувременно от видеоклип, който се разпространява в интернет, се разбира, че зам.-председателят на "Атака" и на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите – Десислав Чуколов, заплашва полицай във Варна, който иска да се легитимира, за да го пусне в сградата на местната полиция.

Това се случва пред входа на Областната дирекция на МВР във Варна, където във вторник представителите на партията отидоха на среща с шефа на полицията в града – комисар Чавдар Нанков.

Чуколов е изостанал и се опитва да мине директно през полицейския кордон. Униформените искат от него да се легитимира, но той започва да се заяжда с тях. Един от полицаите му отвръща: "Не сме длъжни да ви познаваме". Друг му казва: "Трябва да ви познаваме ли?", на което Чуколов (човекът с кожената кафява връхна дреха) отвръща гневно: "Ами разбира се! Искаш ли да ме запознаеш за цял живот?!"

Самият Чуколов не се появи на партийния митинг в сряда в София. Демонстрацията на "Атака" приключи за около час с импровизирано шествие до офиса на партийните медии "Алфа" и "Атака" на столичния пл. "Славейков".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

188 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #188

  Някой някъде беше казал:...по-добре го осъдете вие,за да не го осъдим ние.Може би защото ще е окончателно и без право на обжалване."Ледът се пука,господа съдебни заседатели".(И.Илф и Е.Петров)

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #187
 3. Анонимен
  #186

  На тоя боклук отдавна беше време да му се вземе имунитета и да бъде тикнат в дранголника - за колкото по-дълго, толкова по-добре. Радваме се, че прокуратурата е проумяла това най-сетне и очакваме решителни действия. Още не е късно г-н Цацаров да се прояви най-сетне като патриот, загрижен за съдбините на държавата.

 4. Анонимен
  #185

  Защо България прилича на Афганистан? Афганистан е площ на която експанзията на другите държави е спряна или завършена а това са Иран, Индия, Пакистан, Китай, Русия. България е изградена в също такава ничия земя. След като Балканите бяха успешно ребалканизирани през деведдесете години на миналия век, в момента тече процес на палестинизация на същите, не без участието на самите балканджии. Така наречената арка на нестабилност се премества все по близо. Югославия беше буферът между Изтока и Запада икономически, политически и в геостратегически план. Защо западняците си бият евреите? Ех, Волене Волене.

 5. Анонимен
  #184

  и като крайна мярка изрази готовност "да си покаже фалоса-този който е в гъзали му?

 6. Анонимен
  #183

  Павлик Морозов секи 3ти, 4ти и 5ти км Учителката ни по френски се казваше камарад или комрад Гаджева. Прокурорът да не се поддава на милиардерски натиск, а да провери дали другарката Деница е имала нещо общо с Алианс, Allies, Капитал, Социнтерн, Нацинтерн, Коминтерн или Франкофона. Знаем, че е чиста, но все пак. Не доверяй. Проверяй. Ну, давай! 75 Алианс Франсез дали извършва дейност в България без търговска регистрация у нас и дали не плаща данъци в страната.Що е това, кой знае да каже ?!

 7. Анонимен
  #182

  Главния прокурор е жалък масон,служа на евреите,я онези наркоманизирани и пияни пропаднали лекета в центъра на София са още по-големи сружи на евреите! Нека да го знаят!

 8. Анонимен
  #181

  до 180.Да ве те ту руснаците виновни ту американците виновни ту от Брюксел виновни.Да не би те с гласовети си да го вкараха в парламента.Народа байно народа си го избра.Затва хората са казали -Прост народ-Слаба държава

 9. Анонимен
  #180

  Този фашист се спонсорира от руското посолство в София.

 10. Анонимен
  #179

  Болене, има една добра новина за тебе - понеже си изключително тъпо същество ще живееш (евентуално).
  Съвсем наскоро в един пост предрекох, че не е далече деня, в който волните ти изпълнения ще дойдат в повече на кукловодите ти и ще станеш жертва, също както Луканов, Кюлев и т.н. Обаче явно съм подценявал самородната ти простотия и съм ти дал прекалено бляскава съдба. Ти, Болене ще бъдеш осъден, също както ци.ганина от Евророма, но за разлика от него ще надуваш манг.алските кавали по цял ден. Ако

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.