Два дни, след като лидерът на БСП настоя делото му да бъде ускорено

Главният прокурор поиска имунитета на Станишев заради изгубените доклади

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал депутатския имунитет на лидера на БСП Сергей Станишев във връзка с обвинението му от 2010 г. за загубени седем секретни доклада от деловодството на Министерския съвет, съобщиха от прокуратурата в петък.

"От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа г-н Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите", посочват още от прокуратурата.

Само два дни по-рано социалистът изпрати писмо до държавното обвинение, в което настоя делото му да бъде ускорено или да бъде прекратено, ако разследващите не разполагат с достатъчно доказателства, за да го вкарат в съда.

Станишев се възползва от една от последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която управляващото мнозинство в парламента отмени поправка, станала популярна като "вечния обвиняем".

Става дума за текст в кодекса, приет по време на кабинета "Борисов", който отмени правото на обвиняемите да искат от прокуратурата делата им да бъдат вкарани в съда или прекратени след изтичане на две години от образуването им.

Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".

Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Делото на три пъти бе внасяно от Софийската градска прокуратура (СГП) в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба, но СГС всеки път го връщаше за отстраняване на неясноти и противоречия. За последно държавното обвинение прати казуса на следствието, за да бъдат открити данни, че лидерът на БСП умишлено е изгубил класифицираните документи.

Разследването продължи толкова дълго, тъй като прокуратурата положи сериозни усилия да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България