Малко преди съдът да спре и последното дело срещу бившия МВР шеф

Главният прокурор поиска имунитетите на Цветанов, Сидеров и Станишев

Дела се водят и срещу Илия Илиев от ДПС, Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров очаквано поиска имунитетите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на "Атака" Волен Сидеров, както и на бившия председател на БСП и настоящ евродепутат от ПЕС Сергей Станишев, съобщиха в сряда от държавното обвинение.

Останалите народни представители за които се иска сваляне на наказателната им неприкосновеност са Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП, както и Илия Илиев от ДПС. Тримата са обвиняеми по висящи разследвания, уточняват от прокуратурата.

Изненадващото в случая е, че Цацаров иска имунитетите на петима депутати, а не на "най-малко седем", както самият той обяви на 30 октомври преди заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). В сряда ръководителят на държавното обвинение лаконично коментира по този повод, че "към настоящия момент няма данни за още депутати, на които ще им бъде поискана защитата от наказателно преследване".

Както е известно бившият вътрешен министър Цветанов е подсъдим по общо три дела, две от които вече бяха спрени от съда – за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР, намиращо се на първа инстанция, както и за длъжностно присвояване на над 50 000 лева от МВР, по което той бе оправдан на първа инстанция.

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) спря в сряда и третото дело срещу Цветанов – за отказаните от него общо шест СРС-та спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. По него той бе осъден от Софийския градски съд (СГС) на 4 години затвор.

Самият Цветанов декларира за пореден път в сряда, че ще се откаже сам от имунитета му, ако искането на главния прокурор вече се намира в деловодството на парламента. "Изпратил съм писмо на главния прокурор Сотир Цацаров в деня, в който беше положена клетва от всички нови депутати, с молба колкото е възможно по-бързо да може да се поиска този имунитет и той ще бъде даден по собствено желание. Няма драма, заявявал съм категорично още от миналата година", добави депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък ще отговаря пред съда за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Делото му бе спряно още на първото заседание на съда в средата на октомври.

Инцидентът, за който Сидеров бе изправен пред съда, се случи на 6 януари т.г., когато лидерът на "Атака" предизвика грозен скандал на борда на самолет, летящ от София за Варна, нападайки словесно френския културен аташе Стефани Дюмортие, като дори бе поискал от нея да се легитимира с документ за самоличност.

Впоследствие националистът продължи да крещи и обижда всеки, който му направи забележка, докато пътниците бяха извозвани с автобус от самолета до терминала на варненското летище. Потърпевш в случая се оказа Димитър Бахнев, когото политикът блъскал, обиждал и опитал да изрита и удари.

Кулминацията на поредния му "спектакъл" настъпи, когато летищните власти извикаха полицията. В типичния си стил Сидеров и заобикалящите го депутати от "Атака" започнаха да искат обяснение от униформените защо не арестуват хората, с които лидерът им се е скарал.

Според обвинителния акт се е стигнало дори да кратка физическа саморазправа с един от полицаите – Костадин Колев, на когото националистът нанесъл удар в лицето. От прокуратурата уточняват, че освен това Сидеров оказал съпротива на други двама служители на МВР – Милен Кателиев и Недко Недев.

Процесът срещу Сергей Станишев също не е тръгнал, след като началото му бе отлагано общо три пъти през март, май и юни, защото социалистът така и не бе получил копие от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубването на седем секретни доклада по времето, когато беше премиер. Абсурдното в случая е, че процесът можеше да е приключил поне на първа инстанция много преди европейските избори, проведени в края на май т.г.

Станишев ще стане първият български евродепутат, чийто имунитет е поискан от прокуратурата. По думите на Цацаров от сряда след получаване на искането за снемане на имунитет, то незабавно се докладва от председателя на Европейския парламент. Формира се комисия или се възлага на тази за правни въпроси, като тя преценява и изслушва лицето, чиито имунитет се иска. Комисията има право да изисква и допълнителни данни и материали от поискалия имунитета.

Социалистите Георги Свиленски и Димитър Димитров са разследвани от прокуратурата съответно за умишлена безстопанственост и повреждане на ипотекирано имущество. Илия Илиев от ДПС пък е обвинен за данъчни престъпления, уточняват от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?