Главният прокурор предупреди за “пробойни” в новия НПК

Точно месец преди влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс главният прокурор Борис Велчев предупреди в понеделник, че експертните анализи са показали наличието на слаби места от гледна точка на прокуратурата.

Изказването дойде след срещата на Велчев и шефът на новото спецзвено в прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията Георги Кювлиев с вътрешния министър Румен Петков и професионалното ръководство на МВР начело с главния секретар на МВР ген. Илия Илиев. Присъстваха още директорът на НСБОП ген. Ваньо Танов и директорът на Национална служба "Полиция" генерал Валентин  Петров.

“Даваме си сметка, че предстои да прилагаме един нов НПК, за който още отсега анализи на експерти показват, че в него може да има пробойни”, каза Велчев, но не уточни къде точно са пробойните.

По информация на Mediapool от средите на прокуратурата, основните притеснения на обвинителите са свързани с въведените твърде кратки срокове за разследване, както и сроковете и процедурите за призоваване на свидетели.

Велчев съобщи, че са обсъдени и  набелязани общи мерки и цели с МВР в борбата с престъпността в близките два месеца, но не конкретизира какви.

Главният прокурор допълни, че срещи от този тип между прокуратурата и професионалното ръководство на МВР ще станат практика, която да покаже своята ефективност “за години напред”.

В същото време Румен Петков определи като “много голяма крачка” създаването на спецзвено за разследване на корупцията във Върховната касационна прокуратура. Той заяви, че е “добре да се помисли за утвърждаването на аналогично звено в НСБОП”.

“Това, което вършим, не е акция, а е съзнателно избрана политика”, уточни вътрешният министър.

По думите му между институциите в България, свързани с правоохраната  и правораздаването се е наслагвала недобра практика всеки да държи определен обем информация за себе си.

“Това до известна степен е дало тези резултати през последните 15 години”, смята Петков.

По думите на вътрешният министър след акциите на МВР през последните две седмици са се откроили три проблема - установеният висок брой малолетни и непълнолетни в питейните заведения след 22.00 часа, пияни шофьори и шофьори без книжки.

Във връзка с изпълнението на ангажиментите към ЕС, Петков заяви, че ръководството на министерството има “всички основания да считаме, че ще постигнем търсения от обществото резултат”. Борис Велчев допълни, че се прави всичко, което зависи от прокуратурата, за да се вземат “максимално благоприятните решения за страната”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?