Главният прокурор предвижда рязко увеличение на престъпността

Скрийншот Нова тв

От началото на годината властите отчитат спад на битовата престъпност, но това ще се промени. Това коментира главният прокурор Иван Гешев в интервю за "24 часа".

"Може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант. Точно затова са важни приетите възможности в Закона за извънредното положение за подпомагане на органите на МВР", казва Гешев.

Допреди няколко седмици главният прокурор обикаляше цялата страна, срещаше се с обикновени граждани и обясняваше как ще изкорени битовата престъпност до края на годината.

В отговор на въпрос за "позабравените обвиняеми и подсъдимите олигарси", той казва, че държавното обвинение "работи активно по всички дела", но е "трудно, защото приоритетите се промениха рязко".

"Трябва и сме направили организация, която да позволи да защитим живота и здравето на служителите и магистратите в прокуратурата, но и да продължим да работим", коментира Гешев. Той отново обясни, че екстрадицията на Васил Божков е изцяло в ръцете на ОАЕ, защото българската прокуратура си е свършила работата.

Голяма част от интервюто на Гешев бе обща критика на политическата реакция към кризата с коронавируса. Той критикува българските политици, държавите от Западна Европа, Иво Прокопиев и Цветан Василев.

"Сега е моментът да се обединим и покажем най-добрите си качества като народ. Стотици хиляди са загивали за България по фронтовете или от глад и болести, но въпреки това сме възстановили държавата си. Сега не сме в такава ситуация, но кризата е пред вратата ни и се надявам да не сме закъснели. Това е отговорност на политиците и ги призовах да действат незабавно. Някои от тях не са осъзнали, че светът вече е друг и продължават все едно нищо не се е случило.", каза Гешев.

Според него държавата трябва да се подготви за възможно най-негативните сценарии, за да се спасят възможно най-много хора.

"Това не направиха и допуснаха грешка според мен повечето европейски държави и техните лидери. Твърде много страх от политически и икономически последствия. Имаме късмета да сме след Италия и трябва да използваме всяка минута, за да се подготвим за това, което виждаме там, в Испания и в други държави от ЕС. Мисля, че почва да се осъзнава, но ме ядосва бавната и страхлива реакция. Защото всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот", каза Гешев.

Той обяснява как подсъдимият (Иво) Прокопиев говорел само за икономиката и цинично обяснявал как щели да починат "няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора с различни други заболявания". В отговор на въпрос дали не се изказва твърде много по време на здравната криза, Гешев обяснява, че "всеки един от нас трябва да е активен в кризата".

"Всеки трябва да помогне с каквото може. Ще се справим само заедно, а не поотделно. Прокуратурата действа в рамките на своята компетентност – надзор за законност и наказателно преследване на лица, осъществили състави на престъпления по Наказателния кодекс (НК). Включително за такива, поставящи в риск здравето и живота на българите. Това правим и в момента. Ние сме длъжни да го правим активно, вече казах защо", обясни той.

Гешев коментира, че всеки в прокуратурата дава всичко от себе си, но кръгът на "подсъдимия Прокопиев, Цветан Василев и други подсъдими и обвиняеми" не спирали да атакуватръководената от него институция. .

"Виждам как колегите от МВР, РЗИ и други контролни органи дават всичко от себе си. Някои не са спали сигурно от месец. Затова призовах да бъдат подкрепени, включително и финансово. Те също са на първа линия. Мнозинството българи също приеха изключително отговорно първоначалните препоръки и спазват предписанията. Те са най-ощетени, защото заради шепа нарушители търпят повече ограничения, а накрая може да се окажат и потърпевши", казва Гешев.

Той обяснява, че вече има образувани десетки наказателни производства за нарушаване на карантирата в цялата страна и вярва, че скоро ще се постановят първите присъди.

Споделяне

Още по темата

Още от България