Главният прокурор призова Волен Сидеров да не злоупотребява с права

Злоупотребява се с правото на прокуратурата да се самосезира, каза главният прокурор Борис Велчев в коментар на писмото на лидера на "Атака" Волен Сидеров. По-рано във вторник депутатът, който е председател на комисията за контрол на ДАНС, обяви, че е изпратил сигнал до Велчев с призив да се провери "обстойно и задълбочено" бившият вътрешен министър Румен Петков.

Той съветва главният прокурор да поиска имунитета на депутата от БСП.

От думите на Сидеров стана ясно, че той не изнася нови данни към държавното обвинение, а се позовава на медийни публикации и на казаното публично от директора на митниците Ваньо Танов в сутрешните блокове. Той е пратил в прокуратурата и доклада на Комисията по вътрешна сигурност от миналото народно събрание, който е в прокуратурата от повече от 2 години.

Според Велчев Наказателно-процесуалният кодекс задължава всеки гражданин да предава данни за извършени престъпления, ако има такива.

"Прокуратурата е отворена и ако някой реши да отиде и да каже за извършено престъпление, ще бъдат взети всички мерки. Това е начинът, по който да се правят нещата в една цивилизована държава", каза Велчев.

От своя страна Сидеров настоява да се проверят твърденията на Ваньо Танов, че СРС-тата от срещата на Румен Петков и Алексей Петров с братя Галеви са унищожени.

В същото време Комисията за контрол на ДАНС не е намерила такъв доклад в кадровото досие на Алексей Петров, а като служител на НСС участието му в подобна среща трябва да бъде отразено.

"Тези данни разкриват за нас по недвусмислен начин обвързаността на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков с представители на организираната престъпност, както и участието му в конкретни действия в уреждането на сметки и намеса във взаимоотношенията помежду им”, обясни Сидеров.

В сигнала до Велчев Петков е обвинен, че като министър е предотвратил даването на показания от убития писател Георги Стоев. Волен Сидеров заплаши още преди седмица, че ще даде Румен Петков на прокурор.

Споделяне

Още от България