Докато във Фейсбук се организира протест пред МВР

Главният прокурор разкритикува полицията за неразкритите атаки срещу журналисти

Разследвалите инцидентите с коли на Сашо Диков и Генка Шикерова ще дават обяснения

Генка Шикерова пред втората си опожарена кола.

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи сериозни критики към ръководството на столичната полиция в четвъртък заради неуспешните разследвания на атаките срещу колите на водещия в Нова телевизия Сашо Диков и колежката му от бТВ Генка Шикерова.

"Ще бъде направена преценка адекватно ли са действали те, направили ли са всичко възможно, имало ли е предпоставки за спирането на разследването за първия палеж на колата Генка Шикерова и взрива на колата на Сашо Диков. Неприятното в случая е, че МВР и прокуратурата се явяват като регистратори", възмути се той преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Ако ще продължаваме само да регистрираме (палежите), то в тази държава има и Национален статистически институт", добави не без ирония главният прокурор.

Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!

Миролюба Бенатова*

Когато сме избрали да бъдем журналисти, сме знаели, че няма да ни харесват. Това е нормално - да не бъдеш харесван от всички. Даже е препоръчително в нашия случай. Призвани да бъдем "лоши вестители", посредници между непримирими участници в събития, ние, хората с въпросите към всички по веригата, често сме под прицела на всички, които питаме. Защото за тях "обективно" е само тяхното мнение. Всеки опит за запълване на картината с нюансите и щрихите на истината се приема на нож от засегнатите.

Това е риск. Реален. Професионален. Изчислен и избран от нас. Още

По думите му той вече е свикал заседание в прокуратурата, на което са призовани всички служители на полицията и прокуратурата, които за участвали в разследването на подобни палежи. Разследващите ще трябва да се отчитат пред заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и градския обвинител Христо Димов.

"Очаквам МВР и по-специално СДВР да си свършат работата", каза още Цацаров, уточнявайки, че ще се оцени всичко, което е направено до момента при разследването на палежите и разследванията могат да бъдат прехвърлени в следствието.

Той използва повода, за да разкритикува и Окръжната прокуратура във Враца, че се държи като регистратор на престъпления. Става дума за скандално известния кмет на Галиче Ценко Чоков, който е поел в ръцете си местното правораздаване. По тази причина при Цацаров ще бъде окръжният прокурор на Враца Светослав Лазаров, за да каже какво правят МВР и прокуратурата по случая с дребната престъпност там.

"Спящи окръжни прокурори, спящи директори на МВР няма да има. Крайно време е на това да бъде сложена точка. Ние няма да бъдем регистратори", заключи главният прокурор.

Междувременно в социалната мрежа Фейсбук бе организиран протест пред МВР с настояване за бързо и адекватно разследване на посегателствата над журналисти, като случая с Генка Шикерова. Само за няколко часа участие в събитието в 9.30 часа в петък на столичната ул. "Шести септември" заявиха над 200 журналисти и граждани.

Демонстрацията е под надслов "Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!" Сред мотивите за протеста е записано, че "МВР не е разкрило нито един случай от дългата поредица посегателства срещу журналисти в България. Всички заедно – журналисти от различни медии и граждани, да покажем, че няма да търпим натискът над свободата на словото да продължава по толкова брутален начин и това да не предизвиква никаква реакция от страна на държавните институции".

Първият палеж на кола на Генка Шикерова от бТВ бе извършен през септември м.г., малко след като тя застъпи като водещ на сутрешния блок "Тази сутрин" заедно с колегата си Константин Караджов. Разследването обаче не установи заподозрени и бе прекратено. Вторият палеж на нейна кола бе извършен през нощта срещу сряда.

Същата съдба имаше и разследването на взрива на колата на колегата ѝ от Нова телевизия Сашо Диков, който стана на 13 октомври 2011 г. Делото за него бе прекратено от Софийската градска прокуратура на 6 април 2012 г., отново без да е установен заподозрян.

--------------------------
Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието ѝ се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България