Главният прокурор се обяви за съкращаване на военните магистрати

Сотир Цацаров разкритикува следователите, прокуратурата няма да поеме обучението на разследващите полицаи

Снимка: БГНЕС

Съдебната система не може да продължи да съществува в този си вид, обяви в сряда пред правната комисия в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров. Пред депутатите той се обяви за прекрояване на т.нар. съдебна карта на страната и за закриването на най-слабо натоварените прокуратури. Той даде пример с огромната издръжка на районната прокуратура в Гълъбово, където работата на един прокурор струва на държавата над 172 000 лева на година.

В същото време това е най-слабо натовареното подразделение на държавното обвинение в страната. В най-натоварената прокуратура – Софийската районна – издръжката на един прокурор излиза на данъкоплатците малко над 50 000 лева или три пъти по-малко.

Цацаров се обяви за реформа на военните прокуратури. Според него те трябва да бъдат намалени, защото са изключително слабо натоварени и харчат значителен финансов ресурс. Затварянето на военни прокуратури обаче ще повлече след себе си и затваряне на военни съдилища.

”Следващата седмица във ВСС ще влезе предложение на прокуратурата, което ще се отнася за структурите и органите на военното правораздаване. Готов е детайлен план за намаляване на броя на военните прокуратури, което ще доведе и до намаляване на броя на военните съдилища и спестяване на значителен ресурс”, съобщи Цацаров.

Също като своя предшественик Борис Велчев, Цацаров обяви за най-голям проблем пред прокуратурата ниското натоварване с работа на следователите. Той обаче директно разкритикува и качеството на тяхната работа. "Останал е един контингент от следователи, които не са особено натоварени и чието разследване не е най-качественото, натоварването в НСлС е граничещо с минимум”, каза главният прокурор.

Депутатът Явор Нотев от ”Атака” препоръча на Цацаров да поеме по-големи отговорности за обучение на служителите в криминалната полиция, чието качество на работа определи като лошо. Главният прокурор обаче отхвърли тази възможност. Според него МВР чрез своята академия има целия необходим ресурс да се справи с тази задача.

Наред с това Цацаров поиска преди новите служители на МВР и ДАНС да започват работа по дела, да минават през обучителни курсове.

”В една нормална държава, криминална полиция трябва да разследва, но не може да се разчита на ограмотяване на разследващите органи от страна на прокуратурата. Струва ми се, не е логично, че за да станеш прокурор, трябва да минеш курс в Националния институт на правосъдието, а за да си разследващ полицай или агент в ДАНС, трябва само да си завършил висшето си образование”, обясни той.

Разговорът по темата започна заради изводите от докладите на прокуратурата за последните три години, че има намаляване на разкриваемостта на престъпленията. Статистиката показва, че гражданите все по-често предпочитат да не подават жалби в МВР, защото не вярват, че крадците могат да бъдат заловени.

"Тенденцията е на прокуратурата да бъдат изпращани огромно количество печатни материали просто "по компетентност". Не това е пътят", коментира пред депутатите главният прокурор.

Той повдигна и въпроса за това финалните актове на АДФИ и НАП да се приемат като нормални доказателства в съда. Самият Цацаров смята, че не може данъчен ревизионен акт, влязъл в сила, да не е задължителен за наказателния съд.

В сряда правната комисия в НС прие годишните доклади за прилагането на закона за дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2011 и 2012 година.

Цацаров отново обяви, че работата на държавното обвинение по т.нар. обществено значими дела не е добра. Те съставляват около 4.4% от всички дела, по които работят неговите подчинени.

Главният прокурор се оплака от механизмите за защита на защитените свидетели, което представлява огромен проблем от години пред властите. Пред депутатите Цацаров допълни още, че не смята употребата на СРС-тата по искане на прокуратурата за прекомерна.

"СРС са краен способ за събиране на доказателства, но са нормален способ, важно е да не се злоупотребява с тях", коментира той.

Главният прокурор обясни на депутатите, че прокуратурата работи по изпълнението на препоръките от доклада на ЕК от юли 2012 година. Той им припомни, че вече е приет план за реформа, който трябва да бъде реализиран до края на 2014 година.

След края на срещата си с депутатите от правната комисия Цацаров отказа да говори с медиите за делото с бюлетините в Костинброд. В края на миналата седмица в Брюксел той обяви, че до края на тази седмица ще има обвиняеми по този случай.

Споделяне

Още по темата

Още от България