Главният прокурор ще иска имунитета на депутат от ДПС

Петър Ангелов

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска в понеделник от Народното събрание свалянето на имунитета и на депутатa от ДПС Петър Ангелов, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в петък. Той е заподозрян в участието в организирана престъпна група за укриване на данъци. Събраните доказателства сочат, че нейната дейност е довела до щети за бюджета от 4 милиона лева, съобщават от прокуратурата.

Това е вторият депутат, за който Цацаров иска сваляне на защитата от наказателно преследване, след като внесе през тази седмица искането за бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Досъдебното производство срещу Петър Ангелов е образувано на 2 февруари тази година от специализираната прокуратура. По делото са разпитани над 40 свидетели и вече има готова експертиза на иззетите по време на разследването компютри. Все още се очакват заключенията от съдебно-икономическата експертиза.

Петър Ангелов е депутат първи мандат. Той е бил привлечен като обвиняем на 28 март, но делото е било спряно на 6 юни заради избирането му за народен представител и придобиването на имунитет.

Проверка на Mediapool в правните регистри проказа, че депутатът  е бил собственик на строителната фирма "Ворошилов-Петър Ангелов" ЕТ, която е прекратила дейността си през 2012 година. Заедно с бившия депутат от "Атака" Павел Чернев е бил и в управата на Партия за хората и народа

Веднага след публикуване на съобщението на прокуратурата той коментира, че след като главният прокурор внесе искането си, ще се откаже от депутатския си имунитет, за да не възпрепятства работата на институциите.

"Вярвам в прокуратурата и съм "за" да се направи проверка, за да може да се изчисти името ми", каза Ангелов, цитиран от "Дневник".

Той разказва, че през пролетта на 2012 година е бил задържан при акция на ГДБОП и ДАНС и бил поставен под домашен арест. По-късно е освободен срещу гаранция от 20 000 лева, но в следващите година и три месеца никой не го е потърсил за нищо, докато през март 2013 година са му повдигнати обвинения за укриване на данъци. Ангелов подозира без да влиза в подробности, че делото срещу него е плод на политическа поръчка.

Споделяне

Още по темата

Още от България