До края на ноември

Главният прокурор ще иска поне 7 депутатски имунитета

За първи път ще бъде открита и процедура за сваляне на защитата на евродепутат - Сергей Станишев

Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе в Народното събрание искания за снемане на имунитетите на най-малко седем депутати, обяви самият той в четвъртък. Това ще стане до края на ноември, a в момента вървят проверките на техните дела, които трябва да приключат до 10 дни.

Отделно ще бъде искан и имунитетът на един български евродепутат, но Цацаров не уточни кой ще бъде той. Въпреки това вече е ясно, че става въпрос за бившия лидер на БСП Сергей Станишев, чието дело за изгубените секретни доклади бе спряно по-рано този месец.

"До края на ноември ще бъде направено (внасянето на исканията за снемане на имунитетите - бел.ред.). Ние не можем да държим нещата в неизвестност и да се спекулира с такава неизвестност. Но ние трябва да имаме категорични данни за всички. Включително за данъчни престъпления", каза Цацаров.

Със сигурност се знае, че трябва да бъдат снети имутитетите на двама български депутати. С най-много дела в съдебна фаза е заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов – три. Той е подсъдим за аферата с подслушванията, за отказа да се разпореди подслушване на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров и за изплащането на Тодоров на близо 50 000 лева обезщетения.

Другият "ясен" е лидерът на ”Атака” Волен Сидеров, който ще трябва да отговаря пред съда заради скандала на летище ”Варна”. Цацаров не пожела да каже кои са останалите народни представители, чиято наказателна неприкосновеност също е застрашена.

”В момента се извършва проверка на всички народни представители за образувани дела за престъпления от общ характер. В зависимост от резултатите ще бъдат отправени съответните искания”, припомни процедурата Цацаров.

Той гарантира, че всички имунитети на депутати ще бъдат поискани едновременно, за да няма избирателно отношение.

”Когато проверката приключи, ще има ясна информация кои са народните представители. За да може да бъде направена такава проверка и да има искания, трябва да бъде преценено цялото наказателно производство, а не просто да се види в регистритте”, допълни главният прокурор.

Той каза още, че сред хората, чийто имунитет ще се иска, има депутати, които са с повече от един мандат зад гърба си в Народното събрание.

Преди седмица Цветан Цветанов изпрати писмо до Цацаров, с което го призоваваше възможно най-бързо да му иска снемането на имунитета, за да продължат делата. Главният прокурор каза, че няма причина да се бърза.

”Кое ще обоснове извода защо за едни сме избързали, а за други не?. Ние няма да закъсняваме. Писмото на Цветанов е получено. Законовото положение е ясно – първо трябва да има искане за сваляне на имунитета, после – отказ”, обясни още главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?