Главният прокурор смекчи театрално тона, ще говори пред парламента

Антон Кутев: Гешев наистина иска да се справи с престъпността, но трябва да спазва правилата

Главният прокурор смекчи театрално тона, ще говори пред парламента

Главният прокурор Иван Гешев декларира готовност да се яви на изслушване пред Народното събрание през октомври. В четвъртък сутринта по предложение на БСП парламентът прие решение за изслушване на Гешев, който трябва да изготви доклад за дейността на прокуратурата за тази година.

Прави впечатление тона на главния прокурор към парламента, който рязко контрастира с досегашните му медийни изяви.

"България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият ѝ орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“, пише Гешев в писмо, адресирано до председателя на парламента.

На 9 юли главният прокурор продуцира различно изказване по отношение президентската институция и акцията на Христо Иванов, която показа на всички беззаконието край летния сарай на Доган.

"Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят това. Ако българските граждани го оценяват, да гласуват. Правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства", каза Гешев.

В този дух той допълни: "Ние си решаваме собствените си проблеми. Проблемите на другите институции не са наш проблем. Да си ги решават те, да не ги прехвърлят на прокуратурата".

След акцията на Росенец десетки хиляди български граждани протестират вече 14 дни с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Това принуди дори твърде умерената парламентарна опозиция в лицето на БСП да поиска оставката на Иван Гешев и неговото изслушване.

Решението на парламента

В четвъртък сутринта парламентът реши да изслуша доклад на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари - август 2020 г. Предложението беше внесено от БСП, а от ГЕРБ подкрепиха инициативата, без да излагат мотиви. ДПС и "Обединени патриоти" си замълчаха.

Точката беше включена като допълнителна в дневния ред на парламента, след като в сряда БСП поиска изслушването на Иван Гешев. Междувременно се оказа, че той е излязъл в отпуск до 9 август.

"Аз вярвам в доброто в хората, включително и в Гешев. И аз смятам и искам да вярвам, че той е човек, който прави всичко това, защото смята, че няма друг начин за борба с престъпността. Опитва се, малко хулигански, малко в спагети-уестърн - влиза с пистолетите в селото, избива лошата половина и добрата вече му е благодарна. Само че аз не вярвам, че това може да стане така. Т.е. аз засега все още вярвам, че той има добри намерения. Той наистина иска да се справи с престъпността, но това не може да става през нарушаване на правилата", каза депутатът от БСП Антон Кутев пред бТВ.

Той обясни, че визира демонстративното влизане на прокурори в канцелариите на президентството, което беше един от поводите за избухване на протестите.

"Няма нищо лошо да проверяваш администрацията на президента. Особено ако имаш съмнение за търговия с влияние, какъвто член в Наказателния кодекс между другото няма. Но не може да влезеш с един куп въоръжени хора в президентството. Там си прати двама човека, затвори кабинетите, провери ги, какъв е проблемът? Защо ще влезеш с един куп въоръжени хора, за да покажеш, че ти си над тях, че президентът е никой, че той е престъпник, каква е целта на това нещо? Тук не говорим за това да се въвежда ред, а за границите, на които редът трябва да бъде въвеждан", коментира Кутев.

Според него обаче презумпцията за невинност не е нарушена от главния прокурор, а от Народното събрание с приемане на законите за КПКОНПИ.

"Там тежестта за доказване пада върху обвиняемия, а не върху обвинителя, а не обратното, както е в целия нормален свят. Това е проблем за демокрацията", смята депутатът от левицата.

Той даде пример с Пламен Бобоков. "Изнесена в медиите кореспонденция, гаранция от 1 млн. лв., която значително беше намалена. Не може да изливаш помия по едни човек, преди съдът да се произнесе", каза Кутев.

Той уточни, че от БСП вече веднъж са искали само изслушване на главния прокурор, но председателят на парламента Цвета Караянчева се е направила, че не ги чува. Затов поискали това да стане по друг член, който предвижда и изготвяне на доклад. Кутев каза още, че БСП не се е отказала от искането си за оставката на главния прокурор. За това настояват и протестиращите вече 14 дни.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?