Главният прокурор Сотир Цацаров ще има спецзаместник

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров ще има нов заместник, който ще отговаря приоритетно за осигуряване на методическо ръководство на специализираните органи.

Това стана ясно, след като Прокурорската колегия на ВСС трансформира във вторник свободна щатна бройка за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и откри място за пети зам.-главен прокурор, съобщи сайтът "Лекс".

Структурата на държавното обвинение включваше именно петима заместници на Цацаров до миналата година, когато шефът на националното следствие Евгени Диков бе избран за член на ВСС.

Така зам.-главни прокурори останаха Борислав Сарафов, който замести Диков начело на Националната следствена служба, Пенка Богданова, Мария Шишкова, които заместват Цацаров при ВКП, както и Ася Петрова, оглавяваща Върховната административна прокуратура (ВАП).

По време на заседанието на Прокурорската колегия във вторник главният прокурор напомни на коелгите си, че след избора на Диков за съдебен кадровик щатните бройки за зам.-главни прокурори са били съкратени от 5 на 4.

По думите му обаче през тези месеци работата се увеличила и в момента Богданова и Шишкова отговаряли за по два отдела във ВКП, а самият Цацаров – за други два, които останали без ресорен негов заместник.

Главният прокурор добави, че наред с това е необходим заместник, който да отговаря пряко за специализираните органи в прокуртурата. Поясни обаче, че бюджет за тази нова ръководна длъжност не е необходим.

Прокурорската колегия единодушно удовлетвори желанието му, съкращавайки една бройка за прокурор във ВКП и откривайки такава за зам.-главен прокурор.

Споделяне

Още от България