Главният прокурор: Започва процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ

БГНЕС

Започва процедура по отнемане на лиценза наЧЕЗ, съобщи главният прокурор Сотир Цацаровпо бТВ.По негови думи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е „действала не като регулатор, а като регистратор“.

"Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия“, каза Цацаров. "Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани”, добави той.

В следствие на резултатите Върховната административна прокуратура е отправила две
предложения до комисията.

"Първото е да осъществи административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано такова нарушение. А второто е да започне процедура по отнемане лиценза на това ЕРП", добави Сотир Цацаров.

"Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от ДКЕВР", каза Цацаров.

"Това, което се налага като извод, е че в много случаи ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Това означава, че резултатите от проверките, които се извършват на края на веригата на електропреносната мрежа, а именно в ЕРП-тата, в един момент могат да ни насочат обратно към регулативния орган, т.е. към самата ДКЕВР", заяви Цацаров.

Преди да падне от власт на 19 февруари Бойко Борисов се закани, че до края на деня лиценза на ЧЕЗ ще бъде отнет. Тогавашният енергиен министър Делян Добрев обясни, че приогнемане на лицензията на ЧЕЗ ще бъде назначен служебен оператор, като това може да бъде и държавна фирма. Според Добрев процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата отнема около един месец.

Изказването на главния прокурор идва на фона на твърдата позиция на служебното правителство за международна проверка в енергетиката. Премиерът Марин Райков вече обяви, че национализация на предприятия няма да има, както и че няма да прави ревизия на предишните управляващи.  Преди изявлението на Цацаров вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева заяви, че осветляването на дейностите в енергийния сектор и отношенията между производителите и потребителите ще е приоритет за служебния кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?