Главният прокурор защити "позора" Роман Василев

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува в петък Бойко Рашков и заради определението му по адрес на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, когото той нарече преди ден "позор за прокуратурата" в ефира на бТВ.

Повод за изказването на шефа на Бюрото за контрол на СРС-тата беше твърдението на Василев, че той не е извършил нарушения на процедурите за подслушване по скандалното корупционно дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

"Моите уважения към Бойко Рашков, не мисля, че е много коректно някой да бъде наричан "позор за прокуратурата". От тази система Рашков е излязъл, в тази система той най-вероятно ще се върне, ако не намери политическа реализация, ама нека да не си даваме кой какъв е и кой бил позор за прокуратурата", заяви в петък Цацаров.

"Дали същият човек ме е подвел или не ме е подвел, е въпрос на съдебно решение, съдебен акт и преценка", добави главният прокурор, след като журналистите му припомниха, че именно Роман Василев го бе подвел като окръжен съдия на Пловдив да разреши СРС-та в нарушение на местната подсъдност.

Репликиран от Mediapool, че самият той призна през 2013 г., че е бил "подведен" от тогавашния зам.-градски прокурор, Цацаров атакува директно изданието: "Само две думи ще ви кажа, не се сърдете. Не ми говорете вие за признаване и истина. Точно вие, имам предвид изданието, което вие представлявате. Ако точно изданието, което вие представлявате, бе обективно, то най-малкото щеше да се извини не на мене, а на читателите си за информацията, че ЕК иска моето отстраняване. И друг път съм ви го казвал и ще продължавам, защото за мен това е пример за политически ангажирана и некоректна журналистика, която продуцира фалшиви новини."

"Вие казвате – този човек ви подведе. В моите морални или каквито щете разбирания, независимо дали някой ме е подвел или не, аз мога да направя изводи за неговата юридическа подготовка, за неговите добри намерения. Аз публично никога няма да кажа, че той е позор за прокуратурата по една проста причина – не защото меря него, а защото нямам самочувствието, че мога да раздавам такива оценки. Ако Бойко Рашков има самочувствието, че той е моралното мерило в законността, в прокуратурата – на фона на цялата си политически ангажирана кариера досега, да ги раздава тези оценки, аз не мога да ги раздавам. Нямам тези сили, пък и честно казано не съм възпитан така", обобщи темата главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България