Главният равин на Аржентина е тежко ранен при нападение в дома му

Главният равин на Аржентина е тежко ранен при нападение в дома му

Главният равин на Аржентина Габриел Давидович е бил тежко ранен вчера от неизвестни лица, проникнали в дома му в Буенос Айрес, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на съобщение на Асоциацията за взаимопомощ на евреите в Аржентина.

Равинът и съпругата му били сами у дома при нахлуването на седмина нападатели. "Знаем, че сте равинът на Асоциацията на аржентинските евреи", казали нападателите, а след това откраднали пари и лични вещи и избягали.

"Въпреки че равин Давидович не им оказал никаква съпротива при извършването на кражбата, те го повалили на пода и му счупили девет ребра", заяви председателят на Организацията на еврейските институции в Аржентина Хорхе Кнобловиц, според когото става дума за проява на антисемитизъм.

Аржентинските власти започнаха разследване за идентифициране на нападателите.

Атаката срещу главния равин Габриел Давидович бе извършена непосредствено след оскверняването този уикенд на девет гроба в еврейското гробище в аржентинската провинция Сан Луис.

В Аржентина живее втората по численост еврейска общност на американския континент след тази в Съединените щати. Сега тя наброява 190 000 души. За сравнение: преди 20 години евреите в Аржентина са били 300 000, но заради икономическата криза от 2001 г. много от тях са напуснали страната.

Споделяне

Още от Свят