Главният секретар на ДАНС доблестно защити премиерското алиби за "Буда"

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев излезе във вторник с безпрецедентно отворено писмо, целящо да подкрепи защитните версии на министър-председателя Бойко Борисов за образуваното му през 1997 г. оперативно дело "Буда". Това е първият случай в цялото съществуване на спецагенцията, когато неин висш представител излиза с обяснение за медиите.

Според главния секретар на ДАНС се прави "груб опит да се даде манипулативно тълкуване на обстоятелства и факти, като целта е да се злепоставят авторитета на премиера на Република България г-н Бойко Борисов, МВР, ДАНС и мен като държавен служител".

През 1997 г. Младен Георгиев е офицер в Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП, сегашна ГДБОП) и има ключово значение за папката "Буда". Той създава почти всички документи по случая, както и делото за оперативно наблюдение на Бойко Борисов, по това време шеф на охранителна фирма "Ипон", с мотив, че е "оперативно интересно лице". Това става ясно от изтеклите документи, публикувани от сайта "Биволъ"https://bivol.bg/buddah2.html . След като напуска ЦСБОП, Младен Георгиев става изпълнителен директор на "Ипон".

В понеделник Бойко Борисов първо обясни, че е отказал да бъде вербуван като агент на ЦСБОП, а МВР експресно потвърди версията му. Същата вечер обаче "Биволъ" публикува нови документи, според които срещу Борисов е образувано Дело за оперативно наблюдение, тъй като е бил "оперативно интересен" на ЦСБОП - термин, който обичайно се използва при разрабоките на лица от криминалния контингент. Премиерът бързо отговори и на това – той е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и затова е бил "интересен" за ЦСБОП.

Няколко часа по-късно Младен Георгиев излезе с писмо, за да я потвърди напълно.

Той обяснява, че ЦСБОП е работила в направление "Контратероризъм" и е имала отношение към недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури. Поради тази причина службата е преценила, че контактите с Бойко Борисов могат да бъдат полезни, защото "Ипон" охранява бившия комунистически ръководител на България. Георгиев допълва, че е създал папката "Буда", за да не бъде обвинен в нерегламентирани контакти, но не е уведомил за съществуването ѝ.

"Не счетох за необходимо да уведомя г-н Борисов за така предприетите действия, тъй като отношенията ни на този етап бяха основно колегиални, гледах на тях в перспектива, а и вътрешнонормативните правила не ме задължаваха да направя това. Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП (агент-бел.ред.), но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги. Декларира, че се чувства част от системата на МВР и при нужда винаги ще помага", казва Младен Георгиев, потвърждавайки 100% версията на премиера за случая "Буда".

Георгиев казва, че познава Бойко Борисов от 1995 година. "Професионално известно е в световен мащаб, че ръководителите и служителите в охранителните фирми в процеса на своята дейност придобиват значителна по обем информация, която в много случаи е от полза и значение за оперативната работа на правоохранителните органи", казва още Георгиев, вкарвайки казуса в професионалните международни стандарти.

В отвореното писмо главният секретар на ДАНС държи да подчертае, че издигането му в йерархията на службите през изминалото десетилетие не се дължи на познанството му с Бойко Борисов. Георгиев е напуснал ЦСБОП през май 1998 година заради различията си с Кирил Радев, но се връща в системата на МВР през 2006 година по предложение на Румен Петков. В ДАНС е назначен през 2008 година по време на правителството на тройната коалиция.

В писмото на Младен Георгиев няма обяснение на мотивите, с които е образувано делото "Буда": "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

Главният секретар на ДАНС не намира за нужно да разяснява и защо делото е наречено "Буда".

Споделяне

Още по темата

Още от България