Главният секретар на МВР под кръстосан огън заради драмата в Лясковец

Цветанов иска оставката на Лазаров, Румен Петков видя "шоурум" в действията на полицията

Светлозар Лазаров. Сн.: БГНЕС

Три дни, след като Петко Петков от Лясковец уби барета и рани трима негови колеги при опита им да го арестуват заради отправени заплахи, че ще стреля по деца, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров попадна под "кръстосан огън" от няколко страни.

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в понеделник, че опозицията ще настоява за оставката му, както и за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи случая.

"Доминирането на представители от структурите на контраразузнавателната ДАНС показва пороците и тези грешки, които се постигат в момента в МВР. Не е нормално главният секретар да дойде от ДАНС, директорът на финансовата служба да дойде от ДАНС, директорът, който беше назначен в СДОТО, да дойде от ДАНС. Има поредица служители, които нямат никаква професионална подготовка в полицейската дейност", разкритикува кадровата политика на силовото ведомство в момента Цветанов.

По думите му от ГЕРБ ще настояват за "анкетна комисия, в която да бъдат чути всички, които са имали отношение в планирането на тази операция, както и тези, които са имали отношение към минал период".

"Предстои ми изслушване в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Само там, в българския парламент, е мястото, където може да се проведе дебатът както за действията, така и за бездействието на МВР по случая с обезвреждането на въоръженото и обществено опасно лице в Лясковец", лаконично коментира пред "Фокус" Лазаров.

"Шоурум" като при Цветанов

Друг бивш вътрешен министър – наскоро "самоизключеният" от БСП Румен Петков, също отправи сериозни критики към действията на полицията в петък, ръководени лично от Лазаров.

"Има няколко въпроса, които не бива да бъдат забулвани със следствена тайна, защото очевидно това е стремежът в момента – следствена тайна, пък като се утеши работата, ще видим какво ще правим. Какво е наложило ползването на специализирания отряд, е първият въпрос, защото за мен това е абсолютно необяснимо... То е част от този шоурум, който всъщност е елемент от приемствеността с времето на Цветанов", коментира пред бТВ Петков.

По време на операцията по задържането на Петков в Лясковец бяха закарани тежките бронирани коли на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), известни като "Пустинни котки", което също бе квалифицирано от Петков като "шоурум". Той добави и, че по разкази на служители на МВР на мястото е имало телевизионни камери, което също говорело за умишлена показност. Акцията в Лясковец бе отразена своевременно от екип на ТВ7.

"Ами какво предполага да се закарат тежки автомобили, какво предполага да се закара Специализирания отряд за борба с терора? Това е несериозно решение. Трето – говори се, че вътре са изстреляни няколкостотин патрона. Говори се, че вътре е започнало с халосни изстрели. Ако това е така, значи планът е направен така, че да възбуди, да превъзбуди и да предизвика реакция у човека", коментира още Румен Петков.

Той постави под сериозно съмнение подготовката на баретите, припомняйки, че освен тримата ранени спецполицаи и убития им колега, с куршуми са били улучени още трима униформени, които са се спасили от нарянвания благодарение на бронежилетките си. "Така де, значи имаме просто трагичен случай и една група късметлии", заключи иронично бившият вътрешен министър.

"Аз казах, че този въпрос извежда на преден план три много тежки проблема, при които е изправена въобще системата на сигурността. Първо – подготовката на кадрите. Очевидно е, че през последните няколко години не се работи по подготовката на кадрите. Второ – нормативната обезпеченост на системата за сигурност. Аз също съм го правил, но не е редно в рамките на осем-девет месеца да имаме две генерални промени в нормативната система на МВР. Един път вадим БОП-а от МВР и го хвърляме в ДАНС, втори път приемаме цялостен Закон за МВР. И третият проблем, който лъсва, е кадровият проблем в министерството. 2009 г. беше направена една мащабна от нищо непредположена чистка", каза още Петков.

Жилището на Петко Петков не било проучено предварително

Бившият зам.-шеф на Института по психология към МВР Росен Йорданов също отправи критики по отношение на начина, по който е планирана акцията в Лясковец. Той дори обяви, че по негова информация полицията не е проучила предварително жилището на Петко Петков.

"Средствата, които са използвали самите командоси, екипировката им, те са им били ограничени тези средства. Това са неща от кухнята. Аз твърдя, че жилището на този човек не е било проучено предварително. Има си начини да се проучи предварително. Има си начини не да се действа с изненада, а да се действа с подготовка", заяви Йорданов пред БНР в понеделник.

По повод изявленията на вътрешния министър Цветлин Йовчев и главсека Светлозар Лазаров, че бившото ръководство на МВР е отменила акция по ареста на Петков през 2012 г. и на практика е бездействало въпреки данните, че мъжът е нестабилен психически и заплашва със саморазправа съседи и деца, Йорданов уточни, че тогава е взето решение да не се използват барети в този случай.

"През 2012-а година не беше решено да се действа по този начин, а да се действа оперативно. Защо се е забавило, имаше смени на директори, тогава си спомням, и какви ли не още фактори, които може да са оказали влияние. Но при всички положения категорично е становището тогава като част от този съвет, който трябваше да подпомогне взимането на решение, беше да не се действа по този начин. Това беше и мнението на тогавашното ръководство и на баретите", добави бившият зам.-шеф на Института по психология към МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България