Главният секретар на МВР подаде оставка

Главният секретар на МВР подаде оставка

Един от най-приближените на вътрешния министър Румен Петков, главният секретар на МВР Илия Илиев, изненадващо подаде оставка в сряда. Напускането му бе обявено на “пресконференция” с предварителното условие “без въпроси”. Илиев обясни излизането си от системата със здравословни проблеми и с това, че “навремето е бил грозно подведен да подпише документ за оперативна комбинация, която донякъде е в разрез с нормативните документи на министерството.”       

Оставката на Илиев предизвиква и други кадрови промени в МВР. За временно изпълняващ длъжността на главен секретар ще бъде назначен началникът на полицията Валентин Петров. Неговият пост пък ще бъде зает от заместника му и директор на полицията във Варна Веселин Петров, който съчетава двете длъжности. Дирекцията в морската столица ще бъде поета от  досегашния заместник на Веселин Петров – Димитър Димитров.  

Според източници на Mediapool въпросната “оперативна комбинация”, за която Илиев бил “грозно подведен”, е във връзка с отвличането на малкия син на Вилхелм Краус – Михаил, за когото неизвестни все още похитители поискаха над милион евро откуп. По този въпрос обаче МВР продължава с официалното мълчание втори ден. 

Илия Илиев каза, че поискал да се извърши проверка по случая с “оперативната комбинация”.

“Сами разбирате, че моето достойнство като генерал не позволява аз да остана на работа като главен секретар на министерството. Причината за това е да не повлияя на обективността на тази проверка. Дълбоко съм убеден, че това е правилното решение да напусна системата на МВР”, заключи Илиев.

Поредната промяна във висшето ръководство на МВР е съгласувана с президента и премиера.

Станишев: Достойно е да се поеме отговорност след грешка

“Оценявам като достойна постъпка на български генерал, когато се допусне една грешка, да се поеме отговорност, коментира в сряда министър-председателят Сергей Станишев. Той каза, че в понеделник е имал разговор с ген. Илиев.

Оценявам високо неговото лично решение, разбирам умората, която съществува в него след толкова години интензивна работа, допълни премиерът.

"Сигурен съм, че потенциалът на ген. Илиев няма да бъде загубен за сигурността на страната. След като приключат съответните проверки, мисля, че ще има възможност и малко да си почине", каза Сергей Станишев.

Той посочи, че очаква от Румен Петков предложение за нов главен секретар на МВР.

Остава открит въпросът дали изтъкнатите от Илия Илиев мотиви не са само повод за напускането, а причините за това не се коренят другаде. Факт е обаче, че за времето, в което той бе главен секретар на МВР, около името  му не е имало никакви шумни обществени скандали. Също така е факт, че от силовото министерство в рамките на няколко месеца си тръгват двама полицаи от Плевен, родният град на министъра.

През август тамошният полицейски началник Бисер Иванов също изненадващо подаде оставка, без да бъдат огласяване каквито и да е официални мотиви. От МВР обаче контролирано изтече информацията, че Румен Петков е недоволен от Бисер Иванов, тъй като не е подкрепил достатъчно трима полицаи, които броени дни преди това написаха акт на шефа на Районния съд в града Любомир Кръстев, който, според тях, шофирал пиян. Тогава магистратът обвини служителите на реда, че го злепоставят. 

Румен Петков направи както Илия Илиев главен секретар, така и Бисер Иванов ръководител на плевенската полиция. Според неофициални информация от МВР, Илия Илиев  е честен и морален полицай, но се е опасявал, че може да му извадят компромат.

Трябва да се отбележи също, че откакто министерството се предвожда от Румен Петков, фигурата на главения секретар публично стои в сянката на тази на  директора на полицията, който е “стъпало по-ниско” в йерархията. Друг е въпросът, че Законът за МВР в голяма степен припокрива функциите на главния секретар и директора на полицията, с което се създава нелоялна конкуренция. Сега обаче Валентин Петров ще качи и това “стъпало”.

Оставката на Илиев идва точно преди приемането на закона за Държавната агенция "Национална сигурност", с който се търси коренна реформа на сектора за сигурност. Предвижда се координацията между ДАНС и МВР да бъде поверена на главния секретар на вътрешното ведомство.  

Един от най-почтените

На брифинга в сряда министър Петков също изигра много добре ролята си, за да убеди, че причините за оставката са вече споменатите. Около пет минути той не пестеше комплименти и благодарности.

 “За тези две години ген. Илиев неколкократно се нуждаеше от сериозна медицинска помощ. Имах няколко разговора с него за намерението му да подаде оставка. Решението му е категорично и мисля да подчертая две неща: първо – това говори за много високо чувство за самодисциплина и стремеж за налагане на принципа на правова държава. Второ – говори за чест и достойнство и се гордея, че имах възможност да работя с генерал Илиев”, каза министърът.

 

Споделяне

Още от България