Главният секретар на МВР подкрепи протест на полицаите

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подкрепи исканията на колегите си от МВР, които в събота излизат на протест срещу липсата на диалог при обсъждането на засягащите ги промените в осигурителната система.

"Има писмо, становище на политическото и на професионалното ръководство, против промени в социалната сфера по отношение на служителите на МВР. Солидарен съм с исканията на служителите на МВР, подкрепям ги. Това, по какъв начин те ги изразяват, е в прерогативите на синдикатите", заяви Лазаров пред БНР.

Въпреки че социалният министър Йордан Христосков успокои униформените, че не се готви орязване на обезщетенията им, те ще проведат планирания за събота протест.

Шествието ще започне от градинката пред Централна баня и ще стигне до сградите на Министерство на труда и социалната политика и президентството. Полицаите, военните и надзирателите в затворите бяха силно раздразнени от искането на социалния министър Йордан Христосков да бъде въведено и изискване за възраст при пенсионирането им.

Впоследствие обаче служебният министър, опитвайки се да тушира създалото се напрежение в МО, МВР и Министерството на правосъдието, предложи да бъде въведен преходен период от 3 до 5 години.

В този срок униформените ще имат право да се пенсионират при досегашните условия – 27 години стаж, две трети от който в системата.

Споделяне

Още от България