Главният секретар на МВР с резерви към идеята за разместване на полицаи по изборите

Ротация на служители на МВР за изборите ще има само при необходимост, обясни във вторник главният секретар на МВР Калин Георгиев пред БНР.

Преди ден премиерът Марин Райков обяви, че е предложил на ръководството на МВР да бъде въведена ротация на униформените, които ще охраняват вота, за "да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес".Едновременно с това Райков призова МВР да направи всичко по силите си да пресече изборните измами.

Калин Георгиев коментира предложенията на премиера доста сдържано. Той говори за "евентуални" ротации на полицаите, а не като за нещо вече решено. Георгиев отхвърли и всички подозрения към полицията, че може да се намеси в изборните нарушения.

Според него няма как МВР да участва в манипулации на изборите на 12-и май. Няма да има и ротация за изборите на висши ръководни служители и директори на Областни дирекции в МВР, защото това е в разрез със Закона за МВР.

"Говорим за ротация на служители на министерството, които, евентуално казвам, защото не говорим по презумпция, че полицаите ще бъдат завъртани. Ако имат някакви обвързаности, в един многомандатен избирателен район можем да имаме роднински връзки, приятелски отношения, но нашите служители са достатъчно съвестни, за да го декларират пред съответния си ръководител и след това съответните директори спокойно биха могли, казвам пак - при необходимост, да извършват такава ротация", коментира главният секретар на МВР.

Калин Георгиев обясни още, че в МВР има събрана доста оперативна информация за хора и групи, които се занимават с купуване на гласове. "Ние имаме събрана доста оперативна информация. Моите колеги са на терен и те знаят всичко, което се случва в поверените им области", каза още висшият полицай.

Калин Георгиев добави, че промени в професионалното ръководство на система ще доведат до дисбаланс. Той критикува и политическите искания за оставки по върховете на МВР.

"МВР винаги е удобната жертва, защото трудно може да се защити. По отношение на обвиненията на политиците, бих могъл да кажа, че е малко подло от тяхна страна да отправят политически обвинения, защото ние не можем да влезнем в техния език. Това е като да риташ вързан", допълни главният секретар.

Споделяне

Още по темата

Още от България