Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Главният секретар на МВР за акцията "автобус": Тактическият план не сработи 100%

Министър Хасан Адемов: Грешни решения, неправилни преценки и "тур за овации"сред протестиращите

48 коментара

Наслагване на грешни решения, неправилни преценки на психолози и тактици – така социалният министър Хасан Адемов си обяснява ексцесиите, до които се стигна около Народното събрание в нощта на вторник срещу сряда.

Според него първата грешка е било насрочването на заседанието на финансовата комисия по бюджета за 17 часа, непосредствено преди станалото вече традиционно събиране на демонстранти пред НС. Тези фактори според него са довели до неуспешния опит за евакуация на народните представители в пика на протеста във вторник вечер, когато около 22 часа, по време на блокадата на НС депутати и министри бяха натоварени на автобус, който протестиращите спряха буквално с телата си и той бе принуден да се върне обратно.

"Едва ли е важно кой е взел решението за 17 ч. Но сякаш има сценарий, който ни вкара в неприятната ситуация, едно наслагване на грешни решения. Първата група влязохме в автобуса тримата министри и депутати, превозното средство тръгна с надеждата през кордон да бъдем изведени, защото ако депутатите са вътре в парламента и то в тъмната част на денонощието, те се превръщат в дразнител за протестиращите”, коментира Адемов пред бТВ.

Очевидно се целеше провокация, стигна се до "тур за овации" сред протестиращите

По думите му хаосът е бил голям. "Очевидно се целеше провокация, хвърляне на камъни, стъклата бяха изпочупени, трябваше да се опитаме да се предпазим. Така се стигна до този абсурден тур за "овации” сред протестиращите”, допълни министърът.

"Видях в очите на редовите полицаи, че искат единствено да си свършат работата перфектно – те заслужават поздравления. Освен това нямаше как да изненадат протестиращите – те бързо се прегрупираха, вероятно получаваха информация от вътре, защото при второто ни извеждане по пътя ни имаше протестиращи, въпреки че ни бе казано, че по този маршрут няма да има”, спомня си още Адемов.

Депутатите от три комисии, както и тримата министри, които обсъждаха актуализацията на бюджета, изкараха общо осем часа като "заложници". Полицията успя да ги изведе едва към 4 сутринта, след като осигури кордон чрез силово разблъскване и разделяне на протестиращите.

Според депутата от БСП Кирил Добрев "турът за овации" е бил провокация и към полицаите, и към протестиращите, но не се ангажира с мнение дали е била умишлена.

Той защити полицаите, като посочи, че те имат стотици часове извънреден труд, а срещу тях "софиянци си изляха киселините".

Главният секретар на МВР: Анализът бе верен, но тактическият план не сработи 100%

Опитите на МВР да изчисти съмненията около акцията стигнаха до странни конспиративни обяснения.

Преди ден вътрешният министър Цветлин Йовчев призна, че той "лично е одобрил решението, взето от хората, които ръководеха пряко охраната на Народното събрание към момента". Той защити решението като правилно.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче заяви в четвъртък, че анализът на ситуацията бил верен, но тактическият план не сработил 100 процента. Освен това евакуацията с автобуса, предприета към 22 ч., когато парламентът бе напълно блокиран от всички страни и беше ясно, бе протестиращите няма да допуснат нито един от депутатите и министрите в НС да напуснат, е била предприета след получена оперативна информация за готвена заплаха, включително за сигурността на "парламента като институция".

Лазаров обаче така и не пожела да уточни от какъв характер е била тази заплаха.

Подобно развитие на събитията имаше и през януари 2009 г., когато министерството бе получило оперативна информация за бомба и тогавашният министър Михаил Миков разпореди площадът да бъде буквално помлян.

Сериозна заплаха, която не може да бъде обявена, довела до това наложително решение

"На практика анализът не беше грешен, но тактическият план за извеждане на депутатите не сработи 100%", обясни Лазаров с уточнението, че "когато се вземат такива предложения се прави обсъждане и се взима решение – имаше анализ на ситуация, в който анализ се съдържаше информация, която не може да бъде оповестена на този етап".

"Планът (за автобуса – бел.ред.) беше предложен от съответните служители. На практика какво имаме – мога ли така да уточня и аз всъщност ситуацията, от професионална гледна точка за какво става дума? Имаме български депутати, журналисти, служители на парламента, представители на синдикатите, които стоят – няма да е пресилено, ако кажа като заложници, в парламента. Една от основните функции на МВР е да осигурява нормалното функциониране на институциите. За парламентаризма не е необходимо да уточнявам в момента на практика и как е изградена държавата, т.е. това е може би най-важната институция", представи вече познатата за ведомственото ръководство теза Лазаров.

Запитан защо все пак се прибегнали към този вариант, след като би трябвало да се очаква, че рейс, пълен с депутати и министри, меко казано, ще предизвика раздразнението на протестиращите, шефът на професионалното ръководство на МВР лаконично обясни, че имало информация, довела до това решение.

"Беше наложително, подчертавам, беше наложително", допълнително засили внушението за сериозната заплаха главният секретар на МВР.

"Светлозар Лазаров: На този етап не мога да вляза в детайли с каква информация сме разполагали.
Водеща: Свързана със сигурността и живота на депутатите?
Светлозар Лазаров: Да, и на парламента, като институция.
Водеща: Тоест била е заплашена сигурността и живота на депутатите, ако те останат в сградата на парламента.
Светлозар Лазаров: Мога ли да не уточнявам?
Водеща: Това е била информацията, с която сте разполагали.
Светлозар Лазаров: Мога ли да не уточнявам?
Водеща: Очаквало се е нападение към сградата на парламента – така ли да го разбираме, защото е важно за нас, гражданите?
Светлозар Лазаров: Не искам да влизам в детайли по обективни причини.
Водещ: Ясно, но така като го кажете…
Водеща: Кога трябваше да се случи нападението към сградата на парламента, към колко часа, от информацията, която вие имахте?
Светлозар Лазаров: Няма да вляза в детайли. Това, което мога да ви уверя, е, че съобразно информацията, ако това решение трябва да се вземе още веднъж, пак бихме го взели."

Липсата на полицаи с жилетки "Антиконфликт", които да преговарят с демонстрантите за евентуалното пропускане на народните представители, Лазаров обясни с позицията на анонимен ведомствен психолог, който споделил, че диалог онази вечер не може да има. Независимо, че до появата на автобуса, протестът протичаше, както всяка друга вечер – мирно и без агресия.

"Светлозар Лазаров: Психолозите на МВР ни посъветваха, че на практика тази вечер, по начина, по който изглежда протестът, с оглед една специфична част лица, присъстващи на място, че не е целесъобразно да се влиза в комуникация с тях. Тоест нямаше възможност за комуникация, за диалог, за прилагане на тези механизми, които прилагахме предишните дни, с диалог екипите, с антиконфликт екипите…
Водеща: Тоест единствено и само диалог не е трябвало да има.
Светлозар Лазаров: … това тази вечер не беше приложимо, според психолога, който присъстваше. Аз имам своето обяснение и това обяснение е: сменените цветя и вода за полицията тази вечер с камъни, дървета и бутилки.
Водеща: Вие знаехте ли това? Очевидно, след като не сте използвали антиконфликт, сте знаели, че ще има камъни.
Светлозар Лазаров: Ние видяхме една част от лицата как реагира и как действа. Какво сме знаели – не мога да коментирам.
Водещ: Затова ли изпратихте екип от дами полицаи на първа линия, имаше ли такова решение?
Светлозар Лазаров: Когато се съставя боен ред, това е една част от оперативно-тактическите действия и всеки ръководител на място определя как да се подредят неговите служители. В МВР не делим служителите на мъже и на дами. Делим ги на такива, които изпълняват функционалните си задължения и такива, които не ги изпълняват.
Водещ: Да де, но е ясно, че срещу дами принципно ще бъдат много по-малко агресивни хората. Имаше ли такава идея и затова ли в челната редица имаше толкова жени?
Светлозар Лазаров: Пак ви казвам, този подход не мога да го приложа, да го делим на дами и на мъже."

Запитан дали действията на МВР са били синхронизирани с НСО, той потвърди, допълвайки, че в автобуса е имало "български депутати, които бяха съпровождани от служители на МВР".

"Светлозар Лазаров: Тези служители изпълняваха функционалните си задължения. Бяха оборудвани, подчертавам, с каски, щитове, но това са средства за охрана. Това не са помощни средства – помощни средства са палките. Нямаше заповед за използване на помощни средства. Но искам…
Водещ: Така. За служителите на полицията никой не спори. Ние питаме имаше ли служители на НСО в автобуса.
Светлозар Лазаров: Искам пак да подчертая, имаше камъни, имаше дървета, имаше бутилки, които летяха – дали по отношение на автобуса, на депутатите…
Водеща: Добре.
Светлозар Лазаров: … или служителите на МВР, фактите всички ги видяха. Но аз съм категоричен в това, което ще ви кажа – това е агресия. Това е агресия към институцията, това е агресия към служителите на МВР. И искам друго да подчертая. Към този момент ние сме свидетели на политическо говорене от гледна точка целесъобразност и морал, но от гледна точка законосъобразност на действията на МВР няма коментари. И МВР на практика разполага с много по-голям ресурс за охрана на обществения ред и за противодействие и действие на такива масови мероприятия…
Водеща: Слава Богу, дано да е така.
Водещ: Това сега някаква заплаха ли беше…
Светлозар Лазаров: … който ние не сме използвали.
Водещ: … по начина, по който го казвате?
Светлозар Лазаров: Не, това не е заплаха. Това са факти. И сега искам да акцентирам върху още един момент. От самото начало на протестите те са нерегламентирани, нека да си дадем ясна сметка.
Водещ: Защо да са нерегламентирани?
Светлозар Лазаров: Това са нерегламентирани протести, защото не се провеждат по съответния ред по Закона за митингите, събранията и манифестациите. Столична община проявява творчество по този казус, което аз като професионално ръководство подкрепям, въпреки че в случая също има политически коментари. Подкрепям го и искам да ви обясня защо. Защото на практика, ако има заповед за преустановяване на протестите, това означава, че МВР незабавно трябва да разпръсне тези масови мероприятия със съответните ресурси, с които разполагаме, и правомощия.
Водеща: Тъй като няма забрана…
Водещ: Това /…/ човек, който да ви обвинява, и правилно постъпвате, за да няма сблъсъци. Разбира се, да.
Светлозар Лазаров: Не го правим, за да не постигнем едно противопоставяне на обществото, което не е необходимо в настоящата ситуация. Действаме като една отговорна институция за опазване на националната сигурност и обществения ред."

Лазаров лаконично отклони темата за телевизионните кадри, на които се виждаха полицаи, които налагат в гръб стоящи на едно място хора, въпреки че те не се съпротивляваха и не бяха агресивни към униформените. Главсекът все пак допусна, че е възможно някой да е пострадал от щитове при блъсканицата около автобуса.

"Светлозар Лазаров: Имаше използвана физическа сила, която се състоеше в изтласкване на демонстрантите за извеждането на автобуса. Автобусът беше върнат, за да не бъдат застрашени човешки животи. На практика, пред автобуса, под колелетата се хвърляха хора. Това беше причината автобусът да бъде върнат.
Водеща: Наранените хора всъщност са били наранени от какво?
Светлозар Лазаров: Имаше наранени полицаи, имаше и наранени демонстранти.
Водеща: Говорим за демонстрантите. С какво бяха наранени?
Светлозар Лазаров: Тези, които бяха на първа линия, най-логично е да са наранени от стъклата, които падаха от прозорците, и камъните и бутилките, които летяха. Защото попадайки…
Водеща: А не от щитовете и палките на полицаите?
Светлозар Лазаров: Вероятно, би могло да се допусне, че когато се хвърлят срещу щитовете, може да имаме някакво нараняване.
Водеща: Добре.
Светлозар Лазаров: Но полицаите използваха физическа сила при и по повод изпълнение на служебните си задължения. Те извеждаха български депутати. Нека не подменяме фактите – на практика ние изпълняваме функционалните си задължения.
Водеща: Кървавите кадри, които видяхме, според вас са причинени от това, че хората са били на първия ред и са пострадали от хвърлени камъни и счупени прозорци?
Светлозар Лазаров: Аз това видях."

По повод ударната акция по разчистването на градинката между НС и Софийския университет след 3.00 часа сутринта в сряда, Лазаров направи любопитно изказване: "Позволете ми да не коментирам политическите действия на полицията".

"Светлозар Лазаров: Имаше барикади, които бяха издигнати, имаше унищожаване на чужди имущество на практика.
Водеща: Беше ли издадена тогава заповед да се приложи и сила, за да се разпръснат демонстрантите?
Светлозар Лазаров: Беше издадена заповед да се възстанови общественият ред в рамките на правомощията.
Водеща: Какво включва, какво включва това?
Водещ: В правомощията влиза ли прилагане на сила?
Светлозар Лазаров: Не е издавана заповед за използване на помощни средства, т.е. за използване на палки.
Водеща: Всеки един кадър, в който има удряне с палка, случаят ще бъде разследван.
Светлозар Лазаров: Ще извършим проверка.
Водеща: Да, ще извършите вътрешна проверка.
Светлозар Лазаров: Проверка и разследване са различни неща.
Водеща: В момента вече започнали ли сте, тъй като видяхме подобни кадри, при които полицаи наистина с палки нападат протестиращи?
Светлозар Лазаров: Сега искам нещо друго да уточня. На практика извършването на проверка не бива да означава обвинителен или оправдателен уклон.
Водеща: Да.
Светлозар Лазаров: Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата.
Водеща: Започнали ли сте вече, това беше въпросът – дали е задействана процедурата, съобразно кадрите, които бяха показани вчера?
Светлозар Лазаров: Ние не сме спирали да изпълняваме функционалните си задължения."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

48 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #48

  Изразът 'прави се на пет за четири' не му е ясен на Инджев. Използва се в смисъл, 'да се сниши, да се скрие, да избегне бурята'. Никакви петилетни планове.

 2. Анонимен
  #47

  Малкият Иванчо Тази водеща си е сбъркала професията. Тя е за главно следствено у-ние.Рови като прасе да докаже вина на полицайте. Няма грам усилие да даде оценка на поведението на 100-на провокатори,които опорочиха мирния протест на гражданите. Медиапул бъдете по-обективни.

 3. Анонимен
  #46

  Интервюто показва пълната липса на компетентност от страна на Светлозар Лазаров. Дали му е ясно, че сред голяма група протестиращи е недопустимо да се изпращат полицаи с огнестрелно оръжие? Май не му е ясно. Може би щеше да разбере, ако някой полицай беше напълно изперкал и беше започнал да стреля или ако някой от протестиращите беше измъкнал в блъсканицата оръжието на някой полицай. Слава богу не се случи, но защо трябва да се създават предпоставки за такава трагедия?

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #45
 5. Анонимен
  #44

  Това ,че някой ,някяде щял да провокира тупрпенето на някой е..... Откога пък ходенето стана провокация?

 6. Анонимен
  #43

  Няма да има ли проблем ? Предлагам да тръгнат и да си хиодят пеш. Нека да се види акъла на На ИНТИЛИГЕНТНИТЕ - да бият,трошат разрушават улици...

 7. Анонимен
  #42

  Не трябва да се премества проблемът към полицаите - те просто си вършат работата ! Истинският проблем е вътре в парламента !!

 8. Анонимен
  #41

  Главният Секретар на МВР в момента е един про*так и грубиян!!! Всеки, който е у4ил в Симеоново го знае колко струва....

 9. Анонимен
  #40

  Стига се опитвайте да замазвате гафовете си, бе другари от МВР. Никой на ви вярва на нито една ваша дума.

 10. Анонимен
  #39

  Благодаря на Иво Инджев за включването му тук, защото статиите и постингите се четат от много хора. Препоръчвам му по-често да взема отношение. Много ми хареса. Ще влезе в българския фолклор "Бели автобуси, пълни с червени боклуци" и "Нека автобусите да дойдат".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.