Главният секретар на президентството - вероятен служебен премиер

Без подкрепа от ГЕРБ Реформаторите ще върнат мандата веднага

Главният секретар на президентството - вероятен служебен премиер

В изпълнение на конституционните си правомощия, на 12 декември в 11.00 часа на "Дондуков" 2, президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "Реформаторски блок". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в сряда, малко след като вторият проучвателен мандат в рамките на конституционната процедура бе върнат от БСП.

Още в края на милата седмица президентът даде да се разбере, че предпочита да даде третия мандат на РБ. Тогава, визирайки очевидно Патриотичния фронт, той каза, че няма как да връчи този мандат на някого, който ще постави под въпрос европейското развитие и достойното членство на България в НАТО и на политически сили, които няма да могат да го убедят, че посоката, за която е работил пет години, ще бъде спазена.

Шансовете този трети мандат да бъде оползотворен обаче продължават да изглеждат нищожни и след направените в сряда изявления на представители на политическите сили. А, противно на упреците, че бави процедурата, президентът подчерта, че „е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат“.

Служебен премиер за "една Коледа време"

Според информация на Mediapool след като в понеделник РБ върне мандата, до края на идната седмица президентът Плевнелиев има готовност да назначи правителство. Най-вероятният служебен премиер ще бъде главният секретар на президентството Росен Кожухаров.

"Той е единственият, който се съгласи да бъде министър-председател само на Коледа", твърдят източници на Mediapool.

До тази ситуация се стигна след като новоизбраният президент Румен Радев отказа да участва в съставянето на кабинет преди да е встъпил в длъжност, което ще се случи на 22-ри януари. Затова е твърде вероятно излъчените номинации от Росен Плевнелиев да бъдат сменени от наследника му, когато той добие констититуционни правомощия.

"Няма как Плевнелиев да примами, когото и да е за един месец на пост. Затова и когато се стигне до назначаване на кабинет той ще прибегне до съветническия си екип", казват запознати.

До момента съществуваше и идея държавният глава да не назначава служебно правителство, а кабинетът Борисов да управлява в оставка до встъпването в длъжност на Радев. Партиите (основно социалистите) обаче настояват Плевнелиев да изпълни конституционните си задължения и да назначи правителство преди Коледа.

В крайна сметка това ще стане, ако РБ не успее да сформира кабинет.

РБ ще прави "реална" консултация с ГЕРБ, но вероятно няма да се стигне до "нищо"

Ако получим мандата за съставяне на правителство, ще направим реална консултация най-напред с ГЕРБ, ако те откажат подкрепа, връщаме мандата веднага, заяви заместник-председателят на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов. Ако ГЕРБ кажат: "Опитайте", ще разговаряме и с другите парламентарни групи, най-напред с патриотите, добави той. Великов отбеляза, че от Патриотичния фронт имат доста сериозни искания и тези високи целеви числа, които поставят например за пенсиите, може би трябва да се оптимизират.

С патриотите безспорно ще говорим, вероятно и с други дясно ориентирани сили, за да видим дали в рамките на това Народно събрание можем да направим едно стабилно правителство, което да приеме важни закони като антикорупционния, да подготви промените в Изборния кодекс и вече с един ограничен мандат най-много до лятото да свършим някаква полезна работа за хората, коментира заместник-председателят на ПГ на РБ.

Той смята, че би могло да се помисли за експертен кабинет, но, по думите му, експертен кабинет без мнозинство в НС, безспорно няма място.

Борислав Великов отбеляза, че още не са започнали разговори, но е по-вероятно да не се стигне до нищо и да се върви към предсрочни парламентарни избори. Той призова новоизбраният президент Румен Радев да даде своите предложения за служебно правителство и още сега то да започне да работи.

Според заместник-председателя на ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров, няма механизми предсрочният вот да бъде избегнат. Според него отговорността за предсрочните избори е на ГЕРБ, защото те са ги поискали, първи са получили мандат и са отказали да съставят кабинет.

ГЕРБ: "Ще говорим отново", но няма как да има работещо правителство

В 43-то НС няма как да има стабилно, устойчиво и работещо правителство. Позицията на парламентарната група на ГЕРБ за пореден път потвърди пред журналисти в кулоарите Цвета Караянчева, след като БСП върна втория проучвателен мандат, връчен на левицата от президента за съставяне на кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

Караянчева отбеляза, че първо все пак трябва да се види коя политическа сила ще получи третия мандат, това да стане факт и "тогава ще говорим отново".

Каракачанов подозира външен натиск ПФ да не получи третия мандат

Заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт) подозира външен натиск Патриотите да не получи третия мандат. Чувстваме се уважени, че няколко посолства в София и една камара евробюрократи от Брюксел са се ангажирали с това да влияят върху правителството и върху ГЕРБ, и върху президента, за това да не ни бъде даден мандатът на нас, заяви Каракачанов пред журналисти в парламента. Според него това е обидно за държавата.

Попитан за идеята за съставяне на експертен кабинет, той посочи, че няма нищо лошо в такъв кабинет, стига наистина да е от експерти, а не под маската на експерти да са партийни креатури.

Той заяви, че има три точки, който ако бъдат основни приоритети и бъдат изведени със срокове, може да се говори за подкрепа на евентуално правителство на Реформаторите. Това са по-твърда позиция и политика при защитата на границата на страната, битовата престъпност и увеличаване на минималната пенсия.

Кънев: Въртележката с мандатите е дребнотемие

В поредицата парламентарни коментари на темата се включи и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който формално също е част от парламентарната група на РБ. Той определи като дребнотемия конституционната процедура по връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на този парламент, както и сформирането на бъдещото служебно правителство. За него най-важният въпрос бил кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори и какво управление ще има страната след тях.

"Кой ще взема мандата, кой ще го дава и кой ще прави служебен кабинет - това са дребнотемия. Най-добре е за България да има отговорно мнозинство в 44-ия парламент, което да проведе реформите, в които 43-ият се провали. Нищо повече", заяви Кънев пред журналисти в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?