Главният свидетел срещу депутата Кузов се отметна от показанията си

Главният свидетел срещу депутата Кузов се отметна от показанията си

Главният свидетел по делото срещу независимия народен представител Владимир Кузов - 18-годишният Николай Кирилов - се отказа в понеделник от своите свидетелски показания. Това стана след заседанието по делото срещу Кузов, което се води по обвинението, че в периода 15 юни – 15 септември 2001 година той е извършвал хомосексуални действия с малолетния тогава Николай.

Ако обвинението бъде доказано, съдът може да даде от 2 до 5 години затвор за депутата.

Прокурорът по делото Иванка Трифонова потвърди, че свидетелят не е разпознал своя подпис под показанията си, дадени в хода на досъдебното производство. Поради тези причини съдът назначи в понеделник графологична експертиза на документа.

За следващото заседание по делото срещу независимия депутат трябва да бъде изготвена и комплексна социологично-психологична, психиатрична и сексологична експертиза на независимия депутат.

Обвинението на прокуратурата срещу Кузов е, че е извършил хомосексуални действия с малолетното момче, които не са били насилствени, но и че крехката му възраст предполага полова незрялост и случилото се е можело да доведе до увреждания.

Пред медиите Кузов заяви, че свидетелите са го видели за първи път днес в съдебната зала. По думите му процедура за разпознаване не е имало и че това са “интерпретации на прокуратурата”.

Депутатът заяви, че свидетелските показания са давани шест месеца, след като е “гръмнал скандалът”. Той добави, че вече е подал жалба за обида и клевета срещу журналиста Мартин Карбовски.

Кузов го обвинява, че е подбудил към лъжесвидетелстване другия свидетел по делото Златан, като му е обещал да му купи колело.

Наказателното производство срещу обвиняемия започна през 2005 година, но след избирането на Кузов за депутат то бе спряно. Година по-късно по искане на главния прокурор Народното събрания свали имунитета на тогавашния депутат от “Атака” и делото бе подновено пред Софийския градски съд.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?