"Главният заподозрян" за престъпленията в Кьолн е арестуван в Швейцария

"Главният заподозрян" за престъпленията в Кьолн е арестуван в Швейцария

Деветнадесетгодишен, издирван с европейска заповед за арест, е бил арестуван в Швейцария и ще бъде екстрадиран в Германия заради ролята си в престъпленията в Кьолн в новогодишната нощ, заяви германската полиция, цитирана от ДПА.

Заедно с 24-годишен съучастник мъжът откраднал стоки от магазин в южния германски град Констанц, след което влязъл в Швейцария, съобщи германската полиция. Арестуван е, след като служител на магазина проследил двамата и уведомил властите.

Полицията в швейцарския град Кройцлинген установила, че мъжът се издирва с европейска заповед за арест като един от главните заподозрени за нападенията в Кьолн на 31 декември.

След престъпленията в новогодишната нощ в германската полиция и прокуратура постъпиха над 1100 жалби, а повечето от заподозрените бяха описани като хора от северноафрикански и арабски произход. Над 480 от оплакванията бяха за престъпления със сексуален характер, вариращи от тормоз до изнасилване.

Нападенията разпалиха дебати в Германия за това как да се действа с кандидатите за убежище, които бъдат признати за виновни в престъпления, както и за способността на федералната република да интегрира дошлите през 2015 г. над 1,1 милиона мигранти.

Прокуратурата в Кройцлинген е започнала процедура по екстрадиция.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?