Главният здравен инспектор остана без заплата заради депутатите

Народните представители решиха да дарят и парите на Ангел Кунчев за борба с коронавируса

Главният здравен инспектор остана без заплата заради депутатите

В разгара на кризата с коронавируса главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев остана без заплата. Това се разбра от думите на председателя на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Причината Кунчев да работи без възнаграждение е изненадващо предложеното от ГЕРБ и прието късно снощи решение, според което премиерът, депутатите, министрите и техните политически кабинети, както и шефовете на държавни агенции да не получават заплати по време на извънредното положение. Първоначалната идея на управляващата партия беше депутатските заплати да бъдат замразени на нивото от декември (близо 3900 лева), но часове след популистки дебат и наддаване между партиите в парламента колко много да бъде орязването, от ГЕРБ надцакаха всички и предложиха възнаграждения да няма и то не само за парламента. Поправката не важи за президента, вицепрезидента и съдебната власт, които сами трябва да решат за своите заплати. Прието бе спестените пари да отиват за разходи около коронавируса.

Кунчев е част от политическия кабинет на здравния министър. Така сега държавният главен инспектор, който в момента е в щаба за борба с коронавируса, ще работи безплатно. В същото време по решение на депутатите възнаграждението му ще отива като дарение за справянето с епидемията. За да има все пак някакви доходи, Кунчев също ще получи един вид дарение - останалите експерти в щаба срещу Covid 19 ще му дават част от заплатите си.

Мутафчийски спомена за отнетата заплата във вторник в началото на редовния бирфинг на щаба. Той отправи поздравленията си по повод професионалния празник на медицинските работници 7 април и обърна особено внимание на тези, които са на първа линия в борбата с коронавирса.

"В тази връзка обявихме и кампания за събиране на помощи. Главният здравен инспектор остана без зплата. Така че ние ще отделим от нашите заплати, за да го компенсираме за неимоверните усилия, които полага", каза след това Мутафчийски.  

Кунчев е част от националния оперативен щаб за борба с коронавируса, чиито членове работят непрекъснато. За разлика от тях депутатите прекратиха редовните си заседания и решиха да се събират само при неотложни теми. Въпреки това в понеделник почти целия ден се занимаваха със собствените си заплати и тези на останалите висши длъжности в държавата, чиито възнаграждения са обвързани с техните.

Това се наложи заради обществения скандал около поредното планирано повишение на възнагражденията им до 4248 лева от 1 април. Премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да внесат предложение за замразяване на заплатите им по време на извънредното положение, но при обсъждането в пленарната зала всички други партии без БСП поискаха още по-голямо орязване на парите. НФСБ предложи народните избраници да работят без заплати до края на извънредното положение (13 май). Накрая ГЕРБ решиха да направят именно това. Същевременно партиите бяха лишени и от държавни субсидии за времето на кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?