Главно чужденци губят от депозитите си в кипърските банки

Кипърската централна банка съобщи, че повечето от притежателите на депозити, загубили пари от облагането на парите им в Банката на Кипър, са от чужбина, предаде Ройтерс. Според банката кипърските граждани не са засегнати толкова тежко, колкото се е очаквало.

"Седемдесет на сто от депозитите няха на чуждестранни граждани, оставайки кипърските притежатели на депозити и бизнесът незасегнати", заяви управителят на централната банка Паникос Димитриадис на пресконференция.

В замяна на спасителен заем в размер на 10 милиарда евро от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) Кипър беше принуден да затвори втората по големина банка на острова - Кипърската народна банка (Laiki bank). Никозия трябваше да преструктурира най-голямата си банка - Банка на Кипър и да наложи загуби за притежателите на депозити над 100 хиляди евро.

Повечето от чуждестранните притежатели на депозити в Кипър традиционно са от Русия, отбелязва Ройтерс.

Според Димитриадис икономическите перспективи пред Никозия през тази година остават неблагоприятни, съобщава кипърското издание Кипрос. Управителят на централната банка открои специално проблема с безработицата и проблемите на бизнеса. По думите на Димитриадис днешната ситуация е резултат от години на грешки и липсата на действия и не може да се оправи за една нощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?