Главното мюфтийство се застъпи за 13-имата съдени за проповядване на радикален ислям

Главното мюфтийство се застъпи за 13-имата съдени за проповядване на радикален ислям

Отправените обвинения към 13-те български граждани, изповядващи исляма, са преекспонирани и не кореспондират с истината, твърденията в тях са силно манипулативни. Това се казва в официална декларация на Главното мюфтийство, разпространена във вторник.

На 18 септември Окръжният съд в Пазарджик даде ход на наказателно дело по внесен обвинителен акт срещу 13 подсъдими, обвинени за проповядване на радикален ислям. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

Според сочения за ръководител на българския клон на нелегалната организация "Ал Уакф ал ислями" Саид Мутлу съдебният процес е предизборен опит да се повтори Възродителният процес. Стотици жители от Пазарджишко, Благоевградско и Смолянско бяха пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд в деня на започване на процеса. Те обясниха присъствието си с желанието да окажат морална подкрепа на 13-те обвинени в проповядване на салафизъм (течение в исляма - бел. ред.).

"Ние, представителите на българските граждани, изповядващи исляма, декларираме нашата подкрепа по повод безпочвените обвинения, отправени към нашите съграждани, колеги, братя и сестри, за това, че застрашават националната сигурност, обществения ред и подкопават устоите на конституционно установения ред в България, като насаждат етническа и религиозна омраза", се казва в декларацията на Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание.

"Българските мюсюлмани, чийто религиозни представители са и част от обвиняемите, са били, са и ще бъдат миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото.

"Силно сме притеснени, че с подобни обвинения се уронва авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание - колективно, публично и чрез обучение", продължава декларацията.

"Адмирираме гражданската самоинициатива на нашите сънародници, дошли да окажат морална подкрепа на обвинените и ги призоваваме все така да запазят своето прилично поведение и уважение към българския съд. Главно мюфтийство се надява на компетентно, независимо и справедливо решение от страна на българската правораздавателна система", заявяват от ръководството на вероизповеданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България