Главоблъсканици в ЦИК кой колко да агитира за ядрения референдум

Папките с подписи за референдум, събрани от БСП сн. БГНЕС

Сред проблемите по организирането на предстоящия ядрен референдум са информационната кампания и времето за агитация, което ще ползват защитниците и опонентите на тезата за изграждане на нова ядрена централа. Причината отново е в разминаването между закона за референдумите и Изборния кодекс.

Според изборния закон, който регламентира времето за медийни диспути, БНТ и БНР трябва да осигурят не по-малко от 180 минути ефирен дебат между застъпниците на двете тези в допитването. 

Засега се предполага, че неяснота около застъпниците на тезата "за" няма. Инициативен комитет, свързан с БСП, събра над 500 хиляди подписа за свикване на допитването, което обаче няма да се проведе с оригиналния въпрос, а с редактирания от ГЕРБ, от който проектът АЕЦ "Белене" е изхвърлен.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е длъжна да регистрира като застъпници на контратезата всеки инициативен комитет, който изпълни критериите за събиране на 7000 подписа. Нито специалният закон, нито Изборния кодекс поставят ограничение в броя на субектите. "На практика срещу нова ядрена централа могат да агитират както един, така и пет или повече инициативни комитети", коментираха от ЦИК пред Mediapool.

Не е ясно обаче как ще бъде разпределено медийното време в условно наречената предизборна кампания. ЦИК няма "рецепта” как трябва да се разделят справедливо 180-те минути за агитация.

"Ако инициативният комитет, защитаваш ядрената енергетика, има единица време, за да обоснове тезата си, справедливо е същото време да бъде отделено и за противниковите аргументи. Следвайки тази логика, би трябвало да разделим 180 минути на две и така да приключим въпроса. Ако при нас обаче се регистрират три инициативни комитета, които застават срещу АЕЦ "Белене”, то тогава не е ли справедливо всеки от тях да има минути, равни на тези, които получава инициативният комитет, близък до БСП ?”, питат се в ЦИК.

Там смятат, че най-важното е да се гарантира равна възможност за представяне и на двете тези, както и на техните застъпници.

При равно медийно време за двете тези, облагодетелствани ще бъдат защитниците на ядрената енергетика, тъй като техните опоненти ще трябва да поделят помежду си 90 минути. "Ако регистрираме три инициативни комитета, те ще имат по половин час за аргументация на фона на час и половина, който ще бъде на разположение на комитета, близък до социалистите. Ако пък решим обратното, контратезата ще бъде застъпвана за 180 минути на фона на 90 за инициаторите на референдума”, разясняват опасенията си от ЦИК.   

В комисията няма еднозначно мнение по въпроса.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова заяви пред Mediapool, че тези въпроси все още са дискусионни и се обсъждат в ресорната работна група. Засега ЦИК се е съсредоточила върху информационната кампания.

Както по време на предизборна кампания, ЦИК ще изготви клипове и брошури, с които ще разяснява правата на гражданите и начина на гласуване в първия национален референдум в демократичната история на България.

Очаквано и този акт на ЦИК не минава безпроблемно. Референдумът е насрочен на 27 януари и, ако всичко върви по план, просветителската кампания трябва да започне в периода на Коледните и новогодишните празници. Тогава интересът към телевизионните клипове и брошурите вероятно ще е твърде слаб и информацията няма да достигне до избирателите.

Освен това според ЦИК възниква пореден проблем, свързан с равнопоставеността на "за" и "против" тезата в допитването. Пречката в случая е финансова. За своеобразната "предизборна” кампания ще бъдат приложени нормите на Изборния кодекс. Тъй като законът за референдумите приравнява допитванията с парламентарния вот, средствата, които могат да изхарчат инициативните комитети за агитация, са в размер на 200 000 лева.

Поради хаотичното прилагане ту на специалния закон, ту на Изборния кодекс, все още никой няма яснота на каква отчетност ще подлежат въпросните пари. Не е ясно и дали няма да се получи ситуация сходна с неразборията около медийното време. Все още не сме мислили дали парите ще се отпускат на теза или на инициативен комитет, казват от комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България