Главоломен ръст на чуждите инвестиции отчете Добрев

Делян Добрев и Нона Караджова откриха нова мощност във варовиков завод

Невероятен ръст на преките чужди инвестиции в България е бил отбелязан само за последните три месеца, стана ясно от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в четвъртък. При откриването на нова мощност във варовиков завод край Сливница с колежката му Нона Караджова той обяви, че до момента преките чужди инвестиции у нас са достигнали 850 млн. евро.

В края на август статистиката на БНБ отчете, че за първото полугодие на 2012 г. преките чужди инвестиции са 221 млн. евро. За сравнение година по-рано внесените у нас капитали за шестмесечието са били едва 63 млн. евро. Тогава от централния трезор обясниха, че само за периода от април до юни 2012 г. вносните капитали са се увеличили със 116 млн. евро

Сега от предоставените от Добрев данни излиза, че за три месеца у нас ударно са влезли близо 630 млн. евро.

Има съживяване на чуждите инвестиции в страната, те не са по-малко от тези през 2007-2008 година, когато са били най-силните години за инвестиции, каза министърът. "Делът на финансовия сектор и на строителството тогава бе много голям, което сега го няма, но това са два сектора, които не дават устойчив растеж", допълни той..

По думите на Добрев в България вече има компании, които инвестират в продукти с висока добавена стойност, които носят по-големи заплати за хората и повече средства в хазната.

С новите промени в закона за насърчаване на инвестициите, които предстои да се разгледат в пленарна зала, ще се дадат допълнителни стимули за инвеститорите класа "А" и "Б", без значение дали са български или чужди компании.

Само в новото съоръжение в завода "Огняново К", което е второто по рода си в света, са инвестирани 18 млн. лв., посочи Добрев. С такава инвестиция българската икономика е толкова конкурентоспособна, колкото германската, заяви министърът.

Той обясни как същата инсталация в Германия била построена за 12 месеца и още толкова време било необходимо, за да бъде настроена за работа, а в България целият процес приключил само за 12 месеца.
Новата варова пещ в завода на "Огняново К“ е доказателство, че в България се случват инвестиции дори и в период на възстановяване след икономическата криза, каза още икономическият министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?