Главоломно нараснаха платените от германци укрити данъци

Закупуването от германските власти на дискове с данни за укрити от немски граждани доходи в швейцарски банки, ще помогне в бюджета на Германия да бъдат върнати милиарди евро. Това предаде в понеделник ДПА, като се позова на ръководителя на Обединението на данъкоплатците в Германия Дитер Ондрачек.

Покупката на първия диск с данните за 1400 души с укрити влогове в Швейцария струваше 2.5 млн. евро. Данъчните приходи, събрани от укритите доходи на няколко хиляди германци, които се уплашиха от съдебно преследване, вече стигнаха 1 млрд. евро.

Според данните на Дитер Ондрачек, към момента в данъчните служби доброволно са се явили 11200 нередовни платци със сметки в швейцарски банки. През последната седмица на март всеки ден при данъчните са се явявали 170 души, а седмица по-рано – по 700.

Данъчните органи на Германия се въздържат от коментари по числата, огласени от Съюза на данъкоплатците. В началото на кампанията за лов на данъчни дължници те очакваха в хазната да постъпят около 400 милиона евро. Властите обмислят възможността за покупката на още няколко диска с крадена информация за тайни влогове.

Прокуратурата в Дюселдорф възбуди дела срещу 1100 длъжника, в жилищата на десетки заподозрени бяха извършени обиски. На 26 март Германия и Швейцария подписаха двустранна спогодба за съдебно преследване за укриване на данъци. За тази цел Швейцария трябва да направи промени в законодателството си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес