Главсекът на МВР намекна за чадър над "кокаинови крале" при ГЕРБ

"Най-добре се държи майката на Петко и много по-достойно дори от някои политици и професионалисти"

Светослав Лазаров, сн. БГНЕС

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров обвини предишното ръководство на министерството, че е работило избирателно по операцията "Кокаинови крале", във връзка с която през май 2012 г. бе задържан Евелин Банев-Брендо.

"За мен е необяснимо, че по операция "Кокаинови крале", която всъщност е операция на други служби, е работено явно избирателно. Има лица, които са свързани с т.нар. "Кокаинови крале", тази връзка е потвърдена и юридически, и с друга информация, а не знам защо е необективирана. Но това не е мой проблем, аз не мога да дам тази информация", каза Лазаров пред БНР в четвъртък.

"Има достатъчно професионалисти, които са много активни в публичното пространство в последно време, претендират за професионализъм, за обективност, питайте ги тях, те са работили по "Кокаинови крале", аз не съм работил. Аз всъщност съм работил по едно друго дело, още 2006 г., и не случайно, когато беше пресконференцията с френския посланик, казах, че за "Кокаинови крале" има доста интересни неща, но всъщност самата работа по небезизвестния Евелин Банев-Брендо започна в България още 2006 г. с една справка на Национална служба "Сигурност"... Аз не мога да кажа с какво са се занимавали, мога да кажа с какво не са се занимавали. И не са се занимавали с определени физически и юридически лица, а са се занимавали с конкретни лица, които са предадени на италианското правосъдие. Но явно не е стигнато до край. Не знам по какви причини всъщност", добави главсекът на МВР.

По повод провалената операция в Лясковец, при която 53-годишният Петко Петков уби командоса Емил Шарков и рани други трима, Лазаров коментира, че "много мръсотия е изплувала покрай този случай, много помия".

"Знаете ли кое ми направи най-лошо впечатление – най-добре се държи майката на Петко и много по-достойно дори от някои политици и професионалисти, които напълниха обществото с помия. Самата жена обясняваше как са ги снимали, как са ги гледали, как са се видели, те оттам нататък какви мерки са предприели и какви радиатори са сложили и т.н. какво повече трябва да обясняват, да не съм ги пратил аз там да снимат или да се държат по този безобразен начин”, добави професионалният ръководител на МВР.

Заради акцията в Лясковец на бившия шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев ще бъде отнета възможността да участва в конкурси за повишение, а настоящият - Христо Христов, ще бъде понижен. Двама ошперативни работници от Велико Търново пък ще бъдат уволнени заради своеволното им решение да заснемат повторно дома на Петков, който обаче ги забелязъл и допълнително се барикадирал преди акцията.

"Ами, във всеки случай директорът не ги е пратил. Той самият не знае. А още по-фрапиращото е, че самите те не са докладвали, че са видяни. Какво, ще отрекат, че са знаели, че са видяни? Ами, тя на Петко майката го каза вчера. Да не говорим, че всъщност са се записали на камерата, когато са я давали на униформения служител. Що за безобразие и безумие е това. Ето, вие да снимате, нали, с униформите, защото нас ни видяха - това
го правят пред къщата. И тези от другите - Петко и майка му ги гледат отгоре и почват да струпат там, барикади да правят и т.н., да чакат сутринта колегите с пушката. Какво да коментирам повече. Казахме достатъчно. Ясно излязохме и заявихме: провалена операция. Обяснихме защо е провалена. Няма начин войскова единица и специална част, която, като попадне на засада, да реагира по най-добрия начин. Разберете, това е засада", добави Лазаров.

Запитан дали разследващите имат напредък по случая с разстрела на варненския бизнесмен Борислав Манджуков в София, той заяви единствено, че "обикновено, когато се извършва убийство, имаме две възможности - или лични мотиви, или финансово-икономически интереси. В случая от това, което ми е докладвано, от това, което виждам като материали, най-вероятно става дума за финансово-икономически интереси, и то за големи размери".

Светлозар Лазаров не пропусна да се похвали и със статистически данни, показващи свиване на битовата престъпност през последните седмици: "За битовата престъпност имаме около 13% намаление от началото на годината за страната, а чувствителните зони, там, където имаше най-много проблеми, всъщност вече имаме до 70% намаление на престъпленията... Най-чувствителната тема, която е известна в публичното пространство, примерно кражбите на моторни превозни средства, до 1 април има 37 моторни превозни средства по-малко, които са станали обект на кражба. Реално имаме и намаляване на други престъпления. Ще ви дам примерно тези, извършени от чужденци - за миналата година са 54, тази година са 44".

По думите на Лазаров обаче е отчетено повишаване на престъпленията, извършени от непълнолетни в София (251 за м.г. спрямо 325 за тази), и престъпленията, извършени от жени (453 за м.г. спрямо 475 за тази).

"От началото на годината в София имаме 260 престъпления по-малко, които са регистрирани, и имаме 3% увеличение на разкриваемостта. Т.е., вижда се, че в общи линии макар и бавно нещата започват да вървят в положителна посока", обобщи главният секретар на МВР в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България