Главсекът на МВР: Не разбирам от работата на СОБТ, въпреки че съм служил там

Светлозар Лазаров отново повтори, че щял да напусне, ако имал вина за провала в Лясковец

Лазаров на изслушването си в анкетната комисия за Бисеров. Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви в петък в кулоарите на парламента, че не претендирал да разбира "действията, структурата и оперативните задачи" на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и не можело да нарежда на баретите как да си правят акциите. Той бе поканен на изслушване във временната анкетна комисия за изясняване на скандала около Христо Бисеров.

Този интересен коментар професионалният ръководител на силовото ведомство направи по повод участието на баретите в провалената акция по задържането на 53-годишния Петко Петков в Лясковец преди седмица, когато един командос бе убит, а други трима ранени.

"Действията, структурата и оперативните задачи, които решава Специализираният отряд за борба с тероризма, са с много висока специфика. Там се провеждат много специални неща, от които главните секретари не разбират. И аз нямам претенцията да разбирам, въпреки че съм работил в това поделение. То решава специфични бойни задачи, със специфичен боен ред. Не виждам главен секретар, който би могъл да обяснява на командосите как трябва да провеждат своите операции", обяви чистосърдечно главсекът.

Това негово признание изглежда повече от любопитно, предвид факта, че през последните дни Лазаров понесе много сериозни критики именно заради решението си да ангажира с ареста на един човек, за когото има съмнения, че е психично болен, точно баретите.

Сред хората, които откриха фронт срещу него в медиите бяха бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, предишните вътрешни министри Румен Петков и Цветан Цветанов, бившият член на парламентарната вътрешна комисия Татяна Дончева, ред експерти по национална сигурност и оттеглили се служители на силовите структури.

Въпреки сериозните партийни и идейни различия между тях, всички категорично заявиха, че СОБТ изобщо няма работа да задържа човек със съмнения за психични отклонения, особено когато за него се знае, че е подчертано агресивен към полицията.

Тъй като според Закона за МВР баретите са на пряко подчинение на министъра или на главния секретар, а в случая Цветлин Йовчев е делегирал всички оперативни правомощия на Лазаров, очевидно той е изцяло отговорен за включването на отряда в провалената акция. По тази причина от опозицията поискаха оставката му.

"Ако се установи вина, естествено, че ще си поема отговорността. Първата отговорност я направих вече – отидох на място и приключих работата без проблем", коментира в петък професионалният шеф на МВР, визирайки факта, че след убийството на командоса Емил Шарков и раняването на тримата му колеги, той отиде в Лясковец, за да ръководи пряко довършването на операцията. Обстоятелство, което също не се връзва особено с изразеното от него в петък мнение, че "не виждам главен секретар, който би могъл да обяснява на командосите как трябва да провеждат своите операции".

"Всякакви други спекулации са абсолютно излишни, още повече, че хора, които са разнасяли само папки, коментират операции, което не им прави чест. Има компетентни хора, ще се направят съответните експертизи. Надявам се това да стане в рамките на досъдебното производство. Тогава ще се установи обективната истина. Иначе много глупости се изприказваха, много мръсотия изплува, дайте да говорим с факти. Не са готови всички факти, да не бързаме с уточнения", добави още Лазаров по адрес на критиците си.

Той отново даде да се разбере, че по стара традиция в МВР, когато избухне сериозен скандал, в който директно е замесено ръководството, отговорността се поема надолу по веригата: "Установят ли се пропуски, грешки, вина и т.н., естествено, че ще има оставки, за всеки един, който попада в съответния компонент. Има ли вина, естествено че ще се поеме отговорността".

По време на изслушването му заедно със зам.-министър Васил Маринов във вътрешната комисия в сряда, стана ясно, че според висшите ръководители на силовото ведомство основна вина за провала на операцията в Лясковец имат двама оперативни работници от Велико Търново, които на своя глава, без да са получили заповед от никого, отишли в деня преди операцията и започнали да снимат дома на Петков, което всъщност вече било направено. Той ги забелязал и така разбрал, че му се готви арест.

"Мога да ви кажа това, което знам от разговорите с един от ранените колеги, който каза: "Шефе, там ни чакаха". За най-голямо съжаление са чакали момчетата. Защо и кой е пратил тези, които са издънили операцията – е друга тема. Оставям това на тяхната съвест и на компетентните органи", коментира още в петък Лазаров.

От неговите думи в сряда пред вътрешната комисия стана ясно също, че никой не е пратил двамата цивилни полицаи. От БСП и ДПС обаче попитаха дали единият от въпросните сгафили служители не е Павел Ангелов, който бил бивш охранител на Бойко Борисов. След като Лазаров заяви, че не можел да отрече тази информация, депутати от управляващите заподозряха, че от ГЕРБ са организирали заговор и саботаж срещу политическото ръководство на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?