Глоба над 427 хил. лв. за "Булгартрансгаз" заради "Турски поток"

Операторът ще обжалва наложените му 21 наказателни постановления

Глоба над 427 хил. лв. за "Булгартрансгаз" заради "Турски поток"

Енергийният регулатор глоби с 427 413 лв. държания газов оператор "Булгартрансгаз" заради това, че не е съгласувал с него договорите за изграждането и финансирането на продължението на газопровода "Турски поток" на българска територия – от турската до сръбската граница.

Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в понеделник.

От "Българтрансгаз" обявиха пред Mediapool, че ще обжавлат наложената им глоба пред Върховния административен съд.

Финансовото наказание идва месец, след като комисията установи, че "Булгартрансгаз" (БТГ) е нарушил Наредбата за лицензирането на дейностите в енергетиката, според която операторът е трябвало да поиска от КЕВР предварително одобрение - както на контрактите със саудитския консорциум "Аркад" и с българо-немската "Ферощал Балкангаз" за строежа на тръбопровода, така и за банковите заеми, с които извърши плащания към тези две дружества.

Общо 19 договора за реализацията на "Турски поток" у нас е сключил БТГ, без да поиска одобрението на регулатора, каквито са изискванията, и с претенцията, че след като КЕВР е одобрила бизнес програмата на дружеството, включваща въпросния проект, значи е одобрила и строежа и финансирането му.

Сега регулаторът е издал общо 21 наказателни постановления за нарушенията по чл. 206, ал. 2 от Закона за енергетиката, според който енергийно предприятие, което наруши разпоредби на подзаконови нормативни актове под контрола на КЕВР, се налага глоба в размер до 10 на сто от годишния му оборот. Издадените на 5 август наказателни постановления са повече от броя на договорите, тъй като по някои от тях са открити повече от едно нарушения.

Заради извършените нарушения, служебният енергиен министър Андрей Живков поиска отстраняването на ръководството на БТГ. Нов мандат начело на газовия оператор в края на април получиха изпълнителният директор Владимир Малинов и членът на управата Делян Димитров, който е съпруг на пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова. В борда влезе за първи път Дарина Колева, която пряко се занимаваше с провеждането на обществените поръчки за строежа на газопровода "Турски поток" на българска територия.

Те обаче още не са отстранени, защото надзорът на БТГ не е взел такова решение, което взе главите на шефовете на собственика на БТГ – "Българския енергиен холдинг". Живков ги отстрани и назначи временна управа до провеждането на конкурс, но те обжалват това решение и вписването на новия борд е спрян от съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес